19 Апр. 2024

Вие сте тук

Мобилни приложения, които ще улеснят пътуването ви

28.04.2016

Преди човек да тръгне на път, е добре “да си направи домашното“ или с други думи да се подготви максимално добре, за да бъде пътуването му спокойно, без излишни нерви и притеснения. Това обаче съвсем не значи да се заровите в дебрите на мрежата, търсейки необходимата информация. За щастие, съвременните мобилни устройства предлагат много възможности, които помагат всичко да стане бързо, лесно и безболезнено, стига да се възползвате от някои безплатни приложения. Те обхващат широк спектър дейности, започващи от приготвянето на багажа, минават през помощ при самолетните превози и достигат до пътеводители за дестинации, препоръчващи къде да отседнем или да похапнем вкусно и евтино.

 

Ето някои приложения, препоръчани от finavia, които ще ви помогнат да планирате и осъществите пътуването си.

 

1. PackPoint (iOS и Android: безплатно)

Това е приложение, което ще ви помогне да си приготвите бързо багажа, без да забравите каквото и да било. Не се усмихвайте снизходително: винаги има риск, когато пътувате за далечна дестинация, да не предвидите всичко необходимо. Не е и нужно, достатъчно е да използвате приложението, което, базирайки се върху продължителността на пътуването, времето и дестинацията, както и дейностите, които планирате по време на почивката си, ще ви направи пълен списък от нещата, от които ще се нуждаете.  

 

  1. 2. Synchronize (iOS: безплатно)

 Случвало ли ви се е да се чудите колко е часа, когато преминавате през няколко часови зони? На мен постоянно – с колко часа трябваше да мръдна стрелките на часовника напред и кога и с колко да ги върна обратно, са въпросите, които са неизбежни, ако пътувате надалеч.

 

Синхронизатор на часовника ще направи това вместо вас и ще ви показва нужното време във всяка дестинация по света и ще го върне обратно, когато се приберете обратно у дома.

 

 

  1. 3. Flying (iOS: безплатно)

С това приложение можете да проследите цялата информация, свързана с предстоящите полети, както и да съхраните информацията за вече извършени. То позволява също  да споделите лесно цялата информация с ваши приятели във Фейсбук или Туитър. А ако и те направят същото, ще можете бързо да изчислите кой е летял най-много. 

 

 

  1. 4. XE Currency (iOS и Android: безплатно)

Това е един много добър инструмент, който позволява да конвертирате цените в различни валути според курса за деня, включвайки 180 различни валути по света. 

 

 

  1. 5. Expensify (iOS и Android: безплатно)

Приложението е особено полезно за бизнес туристите, за които предлага много възможности. То позволява да проследяват разходите си почти във всички валути в света, да съхраняват и получават информация за кредитната си карта, да качват изображения на фактури и касови бележки, които са необходими за отчет на командировката.  

 

 

  1. 6. BringFido (iOS: безплатно)

Ако искате да пътувате с четириногия си приятел, това приложение е за вас, тъй като бързо ще ви предостави информация за хотелите, които допускат настаняване с домашни любимци, въз основа на специализирани водещи сайтове за пътуване.  От него ще научите за всички достъпни атракции, както и за ресторантите, където сте добре дошли с тях. Освен това пак там можете да се осведомите как можете да наемете някой, който да се разхожда с домашния ви любимец, къде да го подстрижете, да купите храна или да намерите ветеринар, ако се наложи.

 

 

  1. 7. SOAR  (iOS и Android: безплатно)

 

Дори да не изпитвате страх от летенето, със сигурност познавате поне един човек, който е споделял за някое от усещанията, вариращи  от леко притеснение до пристъп на паника още преди да се качи на борда на самолета. Всъщност, медиците твърдят, че това е страх от неизвестното. Затова приложението, разработено от летец и лекар, предлага техники, които позволяват на човек да се бори с тази фобия или поне да я намали, а също видеоматериали, съвети за успокояване на психиката и курсове по мениджмънт на тревожността.

 

Приложението позволява на пътниците с тревожност да получават предварителна информация за евентуална турбуленция, както и данни, които удостоверяват, че степента на турбуленция не застрашава самолета.

 

 

8.   8.  Helsinki Airport (iOS, Android и Windows: безплатно)

 

Въпреки името си, това приложение ще ви помогне не само на летището в Хелзинки. Нещо повече, то ще ви помогне пътуването да ви да е по-безпроблемно и по-ефективно. С него можете да намерите информация за излитащи или пристигащи полети, както и да получите информация за всяка промяна в тях. Същото приложение предлага своеобразен пътеводител из ресторантите, кафенетата, магазините в различните летища, както и информация за предлаганите в тях допълнителни услуги, карти на терминалите и паркингите, съобразно текущото ви местоположение. Пак тук ще намерите информация за граничния и митнически контрол на различните летища. Не е за вярване, но то ще ви информира дори за времето, което ще трябва да отделите, за да преминете контрола за безопасност в различните летища.

 

 Ето още няколко приложения, които може да са ви полезни:

 

Couchsurfing  ще ви помогне да спестите средства за хотел. Достатъчно е да се присъедините към програмата при определени условия, и други нейни членове ще ви предложат възможност за безплатно настаняване.

 

Wandermates:  ако пътувате сам, чрез това приложение ще можете да се срещнете с други хора, които също пътуват самостоятелно – стига да не предпочитате уединението.

 

Banjo:  Докато пътуват, със сигурност мнозина биха искали да са постоянно в контакт със социалните медии. Да, ама това бързо ще изтощи батерията на телефона ви. Точно това приложение ще ви помогне да осъвременявате информацията в реално време и да получавате съобщения от приятелите си. Нещо повече, винаги ще ви съобщава, ако са някъде наблизо.

 

Citymaps2go – една офлайн карта, която ще ви помогне винаги да сте наясно къде точно се намирате. И още нещо: за нея нямате нужда от WiFi и няма да плащате за роуминг.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed