29 Март 2024

Вие сте тук

Министър Ангелкова получи балканска награда

15.06.2016

Министърът на туризма Николина Ангелкова получи награда "Личност на туризма на Балканите за 2015 г. и министър с особен принос за развитието на сектора" от Балканския алианс на хотелските организации.  Това стана на церемонията в Черна гора в рамките на Конференцията на междурегионалното сътрудничество „Destination as a Brand“. Наградата бе връчена от министъра на устойчивото развитие и туризма на Черна гора Бранимир Гвозденович, съобщи пресцентърът на туристическото министерство.

 

"Балканите имат всички природни и културни дадености да се превърнат в една от най-посещаваните туристически дестинации и това зависи от общата ни работа на представителите на държавата и бизнеса", каза министър Ангелкова по време на откриването на конференцията. По думите й в днешния глобализиран свят е важно да се задълбочи сътрудничеството, за да бъдем конкурентни на световния туристически пазар. "Подобни събития са важни, защото заздравяват връзките и слагат началото на нови партньорства", отбеляза тя. В рамките на изказването си тя благодари за оказаната чест, като подчерта, че това е оценка за общата работа на  изпълнителната власт, на доброто партньорство с общините, но най-вече за усилията на туристическия бранш в България.

 

По-рано двамата министри подписаха и Споразумение за сътрудничество в областта на туризма между България и Черна гора. Една от целите, заложени в документа, е задълбочаване на контактите и развитието на двустранните туристически връзки. Ще бъдат предприети и действия за по-доброто представяне на културно-историческите традиции, както и за улесняване на процедурите за обмен на туристи между България и Черна гора.

 

Според данните на НСИ само за първите четири месеца на 2016 г. около 2 хиляди черногорски туристи са били в страната ни, а пътувалите българи до Черна гора за същия период са над 1 200 души. Големи перспективи има и в разработването на общи продукти за далечните пазари между двете страни.

 

В конференцията „Destination as a Brand“ участват представители на туристическия бранш на България, Хърватска, Гърция, Сърбия, Черна гора, Македония, Босна, Албания, Балканския алианс по гостоприемство, Асоциацията на хотелиерите, ръководители и представители на най-високо ниво в областта на туризма в Югоизточна Европа и др. Фокусът е поставен върху възможностите за сътрудничество между страните в региона с цел привличане на повече туристи, както и на стъпките за превръщането на Югоизточна Европа в още по-привлекателна международна туристическа дестинация.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed