28 Март 2024

Вие сте тук

Между 3% и 5% повече туристи очакваме през лятото

25.04.2013

До 25% ръст на отделни пазари

 

Между 3 и 5 процента ще е ръстът на туристите през летния сезон, но данните са твърде различни за различните пазари. Това заяви пред журналисти заместник-министърът с ресор туризъм Иво Маринов.


Въз основа на данните за ранните записвания се очаква ръст от 25-30% за пазарите Русия и Украйна, като се налага тенденцията за все по-ранни записвания, започващи още през януари. Увеличено е предлагането на организиран детски отдих, на балнеолечебни програми, на активни почивки в планините. В много пакетни турове са включени и цени за екскурзии на място по културни и исторически обекти.


Очаква се увеличение между 3% и 5% на румънските туристи. Причините са свързани с това, че за румънските граждани България безспорно е една по-добра алтернатива за туризъм от страната им, тъй като у нас се радват на повече комфорт и качество, по-добри цени и са съвсем близо до дома. Съотношението "качество-цена" на туристическия ни продукт предопределя избора на румънските туристи, посочи заместник-министърът пред БТА.


При пазарите на Сърбия, Гърция и Турция се очаква запазване на равнището от предходната година. Комбиниране на спа и уелнес туризъм с летни вaканции, както и летните почивки в планината и пътувания, насочени към забавления и посещения на казина (най-вече по Черноморието и в София) са допълнителни ваканционни продукти с добри пазарни перспективи. За пазар като турския най-добрите перспективи са почивки, свързани със зимните спортове в комбинация със спа, балнео и уелнес предложения. Облекчаването на визовия режим ще допринесе за увеличението на турските туристи.


Прогнозите ни са за увеличаване на туристите от Полша с до 5% за предстоящия летен сезон. Водещо е съотношението "качество-цена" при вземане на решението за пътуване, а също така и познатостта на България като дестинация за летен ваканционен туризъм.


Очакваме ръст от 2-3 на сто на туристите от Холандия. Значително намалява броят на ранните записвания, през последните 2-3 години холандските туристи предпочитат да правят резервациите си през месеците май и юни. В същото време, нараства интересът на холандските туристи към вътрешността на страната за културно-исторически маршрути, спа и уелнес. България е достъпна дестинация за холандските туристи. Съотношението "качество-цена" на предлаганите услуги отговаря на техните изисквания.


Според прогнозите ще се запази равнището от предходната година на туристите от Белгия, Чехия и Унгария.
По данни от туроператори, се наблюдава ръст от 50% на запитванията от китайския пазар през тази година. Китайските туристи проявяват интерес главно към морския и културния туризъм.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed