26 Апр. 2024

Вие сте тук

Международен доклад посочи потенциала на България за здравен туризъм

30.09.2011

България има потенциал да се превърне в популярна дестинация за здравен туризъм заради съчетанието на  ниски цени на медицинските услуги и доброто им качество, осигурявано от професионализма на медицинския персонал, пише британският вестник "Индипендънт", като цитира данни от доклад на Икономист интелиджънс юнит.

Според анализа все повече граждани на развитите западни държави - Франция, САЩ и Германия, ще търсят възможности за евтино лечение и възстановяване в чужбина. Със застаряването на населението в някои западни страни бюджетите на здравните им системи бяха намалени и това принуди хората да търсят по-евтино лечение в чужбина. Освен това националните здравни системи или частните застрахователи в съответните държави покриват разходите за лечение.

Освен България, в доклада се изброяват и други дестинации с потенциал - Полша, Мексико и Индия. Това на свой ред ще осигури нови работни места и приходи за местните икономики, отбелязват анализаторите.

Най-популярни за здравните туристи пък били лечението на стерилитет,  пластичната хирургия, стоматологичните лечения, смяната на тазобедрената става, лазерните операции на очите.

През 2013 г. влиза в сила нова европейска директива, съгласно която пациенти от страни от ЕС, лекували се в други страни от ЕС, ще могат да възстановят средствата за лечение. Тази директива само ще увеличи тенденцията за здравен туризъм, се посочва в доклада.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed