28 Март 2024

Вие сте тук

Макдоналдс и Хардрок кафе отварят врати във Ватиката

25.10.2016

Освен "Макдоналдс" Ватикана ще открие и заведение от веригата "Хард рок кафе", съобщиха днес източници от Светия престол, които анонимно пожелаха да отхвърлят протестите и да мотивират това решение.


Сградите в непосредствена близост до площад "Свети Петър" и едноименната базилика, в които ще се помещават заведенията на двете американски вериги, са ватиканска собственост и се управляват от Администрацията на имуществото на Апостолическия престол (АСПА). За новото "Хард рок кафе" е определена бивша книжарница на монашески орден. Доколкото тази верига набляга на търговията със сувенири, нейното присъствие в този наситен с туристи и поклонници район не би трябвало да предизвиква отрицателни реакции, смятат източниците от АСПА. Всъщност досега няма регистрирани протести, но не така стои въпросът с "Макдоналдс", чийто бъдещ ватикански филиал римляните вече кръстиха "Макватикан" .

 

Заведението за бърза храна ще се настани в сграда, обитавана от седем кардинали, а в миналото бе резиденция на кардинал Йозеф Рацингер, впоследствие папа Бенедикт Шестнадесети. Преди това там се помещаваше банков клон. Пръв протестира публично кардинал Елио Згреча, който се нарежда сред най-големите световни специалисти по биоетика. Той нарече решението "противоречиво и перверзно", тъй като "въобще не зачита архитектурните традиции на един от най-характерните площади". Протестира и комитетът за съхраняване на историческото наследство на старинния римски квартал Борго, в който се намира ватиканският имот, чиято фасада скоро ще се окичи с емблемата на "Макдоналдс". Двете заведения ще се водят на ватиканска територия, защото въпросните сгради се ползват с екстериториалност съгласно споразуменията между Ватикана и Италия.


Гласът на кардинал Згреча засега е единствен, а той дори не живее в тази сграда. Аргументът на гражданския комитет е тенденциозен. Кварталът е пренаселен с кафенета, закусвални и пицарии, да не говорим за сергиите и магазинчетата за сувенири, за бездомниците, които спят по тротоарите и пред входовете на сградите. Тук хаосът цари от години, предизвикван от коли, смет, амбулантни търговци и недисциплинирани туристи, поради което едно заведение повече няма да промени обстановката. Хаосът около площад "Свети Петър" е сериозен проблем и засяга целия Рим, реагираха експертите от АСПА.


Според тях трябва да се прецени и икономическият аспект на решението, който съвсем не е второстепенен. Те цитираха неотдавнашно изследване на Папския урбаниански университет (по името на основателя папа Урбан Осми, 1568-1644 г.), което сочи, че през последните 20 години единствено секторът на недвижимите имоти на Ватикана е бил неизменно печеливш. Ние търсим икономическа изгода от опразнени помещения в туристическите зони, като ги отдаваме на предложилите най-висок наем, поясниха ватиканските източници, които отказаха да потвърдят или отрекат твърденията, че наемът за заведението на "Макдоналдс" ще бъде от порядъка на 30 хиляди евро месечно.


АСПА е създадена през 1967 година след обединението на две предходни ведомства. Отговаря за всички имоти и авоари на Светия престол и изпълнява функцията на централна банка, която често пъти погрешно е приписвана на Института за религиозни дела (ИОР), популярно известен като Ватиканската банка.


"Хард рок кафе" (Hard Rock Cafe International, Inc.) е верига от бар-кафета, хотели и казина, основана в Лондон през 1971 година. През 2007 година бе продадена на американското индианско племе семиноли, което е федерално призната институция и управлява от централата си в Орландо (щата Флорида) бизнеса на 191 заведения с тази марка в 59 страни. В Италия първото заведение бе открито в Рим през 1998 година и продължава да работи заедно с още три - във Венеция, Флоренция и Милано - докато клонът в Катания издържа малко повече от две години и бе закрит през 2006 г. Заведението във Ватикана ще бъде открито догодина.


Веригата за бърза храна "Макдоналдс" (McDonald's Corporation) възниква през 1940 година в Сан Бернардино, щата Калифорния. Макар първото заведени в Италия да е открито през октомври 1985 в Болцано, възпоменателна плоча във филиала в Рим определя, че именно там стъпва най-напред компанията през март 1986 г., защото това място е било избрано още през 1970 г. На италианска територия има над 500 заведения с тази марка, а едно се намира в Република Сан Марино. След откриването на "Макдоналдс" във Ватикана веригата ще присъства във всички държави, разположени на Апенинския полуостров.

 

Източник: БТА

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed