26 Апр. 2024

Вие сте тук

Литературни пътешествия конкурират тематичните паркове

25.01.2012

 

Когато пътуват с децата си, родителите често се чудят какво да измислят, за да организират почивката си така, че да бъде интересна и весела за цялото семейство. Там, където има тематични паркове, родителите са улеснени, защото посещението му опразва джобовете на родителите, но зарежда с невероятните впечатления децата и тинейджърите, ставайки често тема за коментари много месеци напред. Не се изисква обаче особена фантазия, за да заведеш децата в Дисниленд, парка Нинтендо  или  Оушън Дом, които въпреки своята популярност са включени в класация за най-безполезните места за забавление на планетата.


Оказва се обаче, че има и друга алтернатива, която освен забавна има и познавателна страна. Сайтът MSNBC направи списък на местата в САЩ, които представляват интерес за децата, обичащи четенето.


Ежегодно в Деня на бащата, който се чества третата неделя на юни, хиляди туристи се стичат в градчето Викторвил, разположено на стотина километра на югоизток от Лос Анджелис, за да отбележат рождения ден на Хъкълбери Фин. „Искахме да пресъздадем атмосферата, царила тук през 1880 г., усещането, с което е живяло малкото градче на брега на Мисисипи, когато пристигнал циркът“, пояснява инициаторът на празника Джо Такър.


Сред развлеченията, които се предлагат на гостите, има шампионат по хвърляне на яйца, концерти на музиканти, изпълняващи блуграс, строеж на сал и конкурс за най-дълъг скок на жаба. Според Такър, когато човек позволява на въображението си да го отведе надалече,  е истинското потапяне в творчеството.


Всяка година през месец юли на остров Чинкотиг в щат Вирджиния, на 180 км от Вашингтон, се организира къпане на понита в чест на книгата на Маргьорит Хенри „Мисти от Чинкотиг“ за понито Мисти (Misty of Chincoteague). Събитието, в което вземат участие 150 понита, се организира вече 85 години. Всички желаещи могат да се включат и в Деня на Нептун и празничния карнавал. Семействата се настаняват в палатки на съседния остров Асатиг, където могат да наблюдават понита в естествената им среда, както и да видят морски лисици и делфини.


Поклонниците на книгата на Люси Мод Монтгомъри "Анна от Зелените фронтони " / Anne of Green Gables/ ежегодно пристигат на канадския Остров на Принц Едуард. Точно тук, в местния национален парк се намира фермата “Green Gables“, дала име на едноименния роман. Паркът работи целогодишно, а от началото на юли до края на август тук се провежда фестивалът на Шарлоттаун, в който са включени куклени спектакли, екскурзии, викториански пикници и дори маратон в чест на героинята на книгата.


Серията романи на Лора ИнголсУайлдър започнала с написването на "Малка къща в прерията" в градчето Де Смет в Южна Дакота. То е разположено на 300 километра западно от Минеаполис и на два часа път от Сиукс Фолс, където се намирала къщата на семейство Инголс. Тук целогодишно показват представления по мотиви от „Малката къща“. Деца и родители могат да посетят занаятчийските работилници и да научат много интересни и полезни неща. Не на последно място, те могат да се запознаят тук и с американската история.


Не са оставени без внимание и най-новите литературни герои. В киностудиото на Уорнър Брос в Лос Анджелис например е единственият в Америка музей на Хари Потър. В него посетителите могат да видят много от костюмите, аксесоарите и атрибутите, използвани във филма, да си направят снимки на фона на използвана от него кола, както и да изиграят забавни електронни игри.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed