20 Апр. 2024

Вие сте тук

Къмпингите – ахилесовата пета на българския туризъм

15.08.2012

Разбити бунгала, мръсни тоалетни, течащи казанчета и кранове, липса на топла и студена вода, показа репортаж на bTV от един от къмпингите на Южното Черноморие. Според почиващите там, които възнамеряват да протестират, условията за почивка са безобразни.

 

И без отчайващите кадри на телевизията всеки, който през последните години е стъпвал на къмпинг по българското Черноморие, знае, че в повечето от тях царят липса на елементарни хигиенни условия. Във вътрешността на страната има и изключения, които отговарят на европейските стандарти за къмпиране, но, както се казва, една лястовичка пролет не прави.



По данни на Евростат по малко от 5% от всички нощувки, реализирани в страната, са в къмпинги. През последните години инвеститорският интерес беше насочен предимно към хотелите и къмпингите останаха на заден план, припомни през bTV Мария Иванова, директор в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Според нея обаче министерството се старае да на развива, защото интересът към този вид отдих не само че не спада, но и се увеличава. Причина за засиления интерес са както стремежът за природосъобразна почивка, така и по-евтината ваканция, уточни тя.



Дори в момента съществуват определени нормативи и действаща уредба за къмпинга съществуват. Проблемът е, че те са занемарени но това обаче не се урежда с нормативните документи, посочи Мария Иванова. Според нея в известна степен и самата уредба е остаряла. В момента къмпингите се категоризират с 1 и 2 звезди от кметовете, които определят категорията. Последващият контрол се извършва както от Комисията за защита на потребителите, така и от кметовете, които могат да следят за спазването на условията.



Според Мария Иванова кметовете трябва да обърнат по-голямо внимание върху къмпингите и да осъществяват по-стриктен контрол върху условията, които се предоставят в тях.


Тя изрази надежда новият закон за туризма да стане факт през септември, а скоро след това да бъдат готови и 16-те Наредби, които трябва да бъдат приети след неговото гласуване. Една от шестнадесетте наредби е тази за къмпингите.







Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed