25 Апр. 2024

Вие сте тук

Къде да седнем в самолета?

17.06.2015

Къде се намират най-удобните места в самолета? Някои избират място до прозореца, макар че по време на полет често там няма кой знае колко интересни неща за гледане.  Други предпочитат седалка до пътеката, за да имат повече място за краката и повече възможности за движение. Със сигурност най-непопулярни са местата по средата, където пътникът се чувства затиснат от своите съседи отстрани, отпред и отзад, както и в опашката на самолета, смятана от мнозина за най-опасното място в случай на инцидент.

 

Наскоро Асоциацията на туроператорите в Русия (АТОР) е направила проучване за предимствата и недостатъците на местата в различните зони на салоните на най-използваните типове самолети, резултатите от което могат да ви помогнат да изберете най-комфортното за вас място.

 

Повечето водещи авиокомпании днес използват  самолети на две компании - Airbus или Boeing 777.

 

В самолетите от семейството на Airbus най-комфортно е място 1A, съчетаващо няколко предимства – допълнително пространство за краката, гледка през прозореца, повече място пред седалката. Но  то си има и минуси – това е едно от най-студените места на борда на самолета, показва проучването.

 

Повечето пътници се опитват да резервират местата в челото на самолета, веднага след бизнес класата. За това има различни причини – от по-ранното сервиране на храни и напитки до възможността пръв да излезеш от самолета след пристигането му в желаната дестинация.

 

Всяка монета обаче има и обратна страна. Недостатъкът на тези места е, че обикновено тази част на самолета е определена за детските колички и люлки, пак тук обикновено сядат пътниците с малки деца и бебета. Ако изберете тези места, могат да ви помолят да се смените с някоя майка с дете или пък тя да седне до вас с всички произтичащи от тук неудобства.

 

Опашката

Противно на разпространеното схващане, местата в опашката на самолета са най-безопасни. Въпреки това малко са пътниците, които предпочитат да седнат в тази зона. Ако пътувате с Boeing 777, най-неудобните места са на последните две редици – 44 и 45. Невъзможността да се облегнеш назад, близостта до тоалетните, миризмите от кухнята и тракането на посуда са все недостатъци, които карат хората да избягват тези места, за които авиокомпаниите не предвиждат намаление на цената.

Ако се случи  обаче самолетът да не е пълен, част от местата тук обикновено остават свободни, така че пътниците могат да се разположат по-комфортно.

 

 

Крилата

Местата в центъра на салона се смятат за неутрални. Ако самолетът обаче е пълен, не е ясно дали ще ви е по-удобно да сте заклещени като в менгеме между двама съседи, като същевременно ви подпира пътникът пред вас, който се е облегнал назад,  или пък да сте в задната част на самолета.

 

Сред най-удобните места са тези до прозореца, гласи общото мнение. От една страна, можете да гледате през прозореца, а от друга – мястото предлага по-удобни условия за спане и минимален контакт с останалите пътници. Неудобството е, когато решите да станете от мястото си, защото трябва да помолите съседите ви да ви направят място да излезете.

 

По-високите пътници се чувстват по-удобно, когато седнат до пътеката или до аварийния изход, където могат да си опънат краката. Тук обаче не можете да държите до себе си нито ръчния си багаж, нито дамската си чанта, защото достъпът до аварийния люк трябва да е максимално свободен.

 

Изберете си място навреме

Съветът на експертите е да се запознаете предварително с плана на самолета, който може да бъде намерен на официалния сайт на всяка авиокомпания. Пак тук можете да си изберете предварително мястото, което предпочитате, стига да не се чекирате в последния момент. Повечето водещи авиокомпании позволяват да направите онлайн резервация за полета от 24 до 30 часа предварително. За онези, които не предлагат такава услуга, остава старото изпитано правило – да пристигнеш по-рано на летището, за да се наредиш пръв на опашката. Това обаче не винаги означава да ти дадат по-добро място – случва се служителите да започнат да запълват самолета от опашката към челото, така че най-добре е при чекирането да кажете какви са предпочитанията ви. Още един вариант е да се чекирате на гишетата за самостоятелна регистрация на летището, като след това разполагайки с бордна карта, да предадете багажа си.

 

Дяволът е в детайлите

Хората отдавна се опитват да намерят онази магическа формула, която да им позволи да си купят най-евтиния билет при максимално комфортно пътуване. Вече има и най-различни предложения как и кога да си резервирате билетите. Но и без специална формула е известно, че сутрешните и вечерните полети са най-натоварените. Статистиката показва, че шансът да пътувате по-спокойно е по-голям, ако изберете дните между понеделник и четвъртък, при това в средата на деня.

Има значение и посоката на полета. Ако слънцето ви свети в очите, ще трябва да използвате щора, за да закриете прозореца. Когато летите от изток на запад, слънцето ще свети от ляво, ако пътувате в обратна посока – от дясно. При полет с посока север – юг слънцето ще е от лявата ви страна, а от юг на север – от дясната.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed