28 Апр. 2024

Вие сте тук

Кукери гониха злите сили в Симитли

12.01.2013

Над 3000 страховити кукери, бабугери, чауши, станчинари, арапи, старци, бабички, мечки и мечкари и други персонажи от 23 групи, пристигнали от цяла България, гониха злите духове по време на Десетото юбилейно издание на фестивала на кукерските и маскарадните игри, организиран от община Симитли.

 

Многохилядна публика наблюдава в мразовития ден атрактивните и жизнерадостни участници, пресътворили и характерни за своите краища обичаи и ритуали. Зрителите видяха и бяла мечка, и коронясването на царицата на розата, няколко сватби и много весели сценки, плод на развихрилото се въображение на участниците в зрелищния маскарад.

 

В навечерието на фестивала бе издадена и книгата "Симитлия - древната земя на кукерите", която събира в кориците си историята на вековната кукерска традиция в този край.  Луксозното издание е своеобразен културен и исторически пътеводител за древните обичаи, свързани с кукерството. Много от документираните там ритуали и традиции зрителите видяха и по време на днешния зрелищен празник.

 

Жури от фолклористи, изкуствоведи, хореографи, журналисти с председател проф. Костадин Динчев има нелеката задача да оценява изявите и да определи най-добре представилите се групи и индивидуални участници в дефилето. . Фестивалът Симитли според него се превръща вече в национален и трябва да се мисли за промяна на статута на тази утвърдила се през годините традиционна проява, която отдавна е надхвърлила общинския си характер.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed