29 Март 2024

Вие сте тук

Концесионерът ЮЛЕН в нарушение според доклад на екоминистерството

08.02.2013

Експерти на екоминистерството ще умуват дали да наложат санкция на концесионера на ски зоната в Банско "Юлен" АД или да развалят договора. Това стана ясно по време на дискусия в Сфия за бъдещето на Пирин, в която участваха еколози, представители на екоминистерството и др.

 

Според правния анализ на екминистерството концесионерът е надвишил с 64,7 хектара площта, която може да използва по договор, което е незаконно.

 

На дискусията еколозите се противопоставиха на предложението на община Банско за промяна на плана за управление на Национален парк "Пирин". Искането е в противоречие с изготвящия се в момента с европейски средства нов устройствен план, който трябва да бъде готов до края на 2014 г. Според еколозите явно стремежът е да се стартира проектът за застрояване с нови ски писти, лифтове и хотели, преди той да бъде приет.

 

Евентуални промени в плана за управление ще премахнат забраната за строителство върху 65 % от територията на парка, изсичането на вековни гори и концесионерът си узаконява незаконните писти, казаха още еколози.

 

По данни на общината, в момента в Банско има 20 хил. легла само места за настаняване и между 20 000 и 25 000 легла в жилища тип втори дом, докато според решение по ОВОС легловата база не трябва да надвишава 7800 бр., посочи Тома Белев от "Зелени Балкани".

 

Екоминистерството е отказало да разгледа предложенията за изменение на плана на Банско, предложен от Асоциацията на парковете, които включват забрана на всякакво строителство на територията на националния парк до приемането на кадастрална карта и премахването на незаконни постройки и такива, които са построени в нарушение на плана.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed