20 Апр. 2024

Вие сте тук

Коматинските скали – запазената марка на Симитли

18.02.2013

                   

 

 

Жителите на община Симитли са единодушни в мнението си за уникалния скален масив в Малешевска планина. Това сочат резултатите от допитване до местното население, проведено с цел жителите да посочат забележителностите по поречието на река Струма, с които да развиват туризъм. Проучването сред населението се реализира в изпълнение на дейности по проект „Общи пътеки в НАТУРА и РАМСАР в района на река Струма”, който се изпълнява от общините Струмяни, Симитли и Кресна в България и Ираклия и Неа Зихни в Гърция

 

Проектът „Общи пътеки в НАТУРА и РАМСАР в района на река Струма” с акроним COMMONA е финансиран по договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ Β1.11.15 от 30.03.2011г. от Програмата за европейско териториално сътрудничество България - Гърция 2007-2013 г.

 

Забележителният скален масив “Коматиница” е на територията на село Брестово - на 10 км. западно от град Симитли и на 4 км. от границата с Република Македония. Според участниците в групите и интервютата уникалността на местността, в която се намират Коматинските скали, се дължи на забележителността на формите на самите скали – много от тях са наименовани от местните хора. За тях съществуват най-различни легенди и предания. Освен причудливите скални форми в местността могат да се видят и уникални представители на растителни видове – вековни дървета, както и културни забележителности като Тросковския манастир край Брестово.

 

Според участниците в проведените в Симитли дискусии и дълбочинни интервюта характерна черта на общината е  изобилието и уникалното съчетание от природни и исторически забележителности.

 

Този документ е създаден в рамките на проект „Общи пътеки в НАТУРА и РАМСАР в района на река Струма”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Програмата за европейско териториално сътрудничество „България - Гърция 2007 – 2013”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Струмяни и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Договарящия орган.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed