19 Апр. 2024

Вие сте тук

Колко струва таксито до летището?

23.04.2014

До някои летища можеш да стигнеш с метро, автобус или влак, други обаче не са толкова достъпни. Но дори онези, които са решили задоволително проблема, не винаги са гостоприемни за туристите, които пристигат в късните часове.

 

Тогава на помощ идва таксито – не най-евтиният, а понякога и не най-комфортният вид транспорт. Опитахме се да установим колко ще струва тази услуга в различните европейски летища с помощта на сайта CheapFlights,  който е събрал данни за транспортните услуги в различни летища по света.

 

Гостите на Берлин са хората, които платят най-скъпо за пътуването. Туристите, пристигнали в германската столица и решили да се възползват от  таксиметровите услуги, ще трябва да се бръкнат най-дълбоко. За сравнително кратко пътуване от 23 минути между летището и центъра на града те трябва да платят 41,96 долара или 3,5 долара за километър.

 

Според сайта цените на таксиметровите услуги в Берлин значително превишават стойността на аналогични услуги в други европейски градове.

 

Италианската столица Рим, поставена на второ място,  отстъпва по равнище на цените на такситата на Берлин над една пета. Пътуване от Фиумичино до центъра на Вечния град ще струва на туристите около 2,7 долара на километър.

 

Подобни са цените и в гръцката столица – от летището до центъра на Атина броячът ще покаже 2,6 долара за километър.

 

Въпреки легендите за скъпотията си Париж значително отстъпва на много други европейски столици по цена на такситата, чиято цена е около 2,2 долара за километър. Въпреки това не си въобразявайте, че пътуването ще е евтино – поради големите разстояния от Шарл де Гол до Елисейските полета ще трябва да платите към 73 долара. Сравнително по-ниската цена е свързана с огромния брой и голямата конкуренция между таксиметровите превозвачи във френската столица.

 

Славещите се като скъпи, лондонските таксита се оказват по-евтини, пресметнато в цена на километър.  Тарифата тук е около 2,1 долара за един километър.

 

Приблизително същата е цената на таксито в Барселона. Тук обаче причината не е в ниската тарифа, а в краткото разстояние между летището и центъра на града.  Ел Прат е толкова близо доцентъра, че сравнително малък брой автомобили е в състояние да поеме всички клиенти заради голямата честота на пътуванията. Това е и градът, в който такситата най-често разполагат с бебешко столче.

 

Добре е да се познават и особеностите на таксиметровите превози в различните градове. В някои от тях като в Рим например, броячът се включва още когато таксито тръгва да вземе клиентите си. Гръцките таксиметрови шофьори са известни с това, че не спазват особено стриктно правилника за движение, а в Лондон таксиметровите шофьори, които  предлагат на клиентите да платят с кредитна карта, „забравят“ да споменат комисионната, която варира между 10 и 15% от сметката.

 

Най-скъпа се оказва тарифата на такситата в Загреб. Жителите и гостите на града платят за този вид транспорт значително повече, отколкото в други европейски градове. Проучване на стойността на услугите на такситата, проведено от журналисти на хърватския ежедневник Vecernji List, сравнява цената за 1, 5 и 10 км в Загреб с аналогични цени в Париж, Барселона, Варшава, Прага, Мадрид и Ню Йорк.  Резултатите са изненадващи и шокиращи – по-скъпи, отколкото в Загреб, са такситата само в американския град. Например, разстояние от 5,33 км в Загреб струва 7,67 евро. За сравнение, в Мадрид подобно пътуване ще струва 7,26 евро, в Париж – 6,95 евро, в Барселона – 6,15 евро, а във Варшава – 4,35 евро. Единствено жителите на Ню Йорк плащат малко по-скъпо за таксито – около 7,85 евро за около 5 км.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed