24 Апр. 2024

Вие сте тук

Кое къде е най-евтино на Балканите

13.01.2014

Бирата и кафето – най-евтини в Тирана

 

Едва ли някой ще се затрудни да отговори на въпроса коя балканска столица е най-скъпа и коя най-евтина. С голяма доза вероятност като най-скъпа столица ще бъде посочена Атина, а като най-евтина – Тирана. Какво обаче е съотношението между цените в останалите, остава неясно.

 

Загадката може да бъде решена от всеки, който проследи международния индекс за цената на живота Експатистан, сравняващ цените в 194 страни в света. Сайтът http://www.expatistan.com/cost-of-living/index  дава полезна информация за хората, които се интересуват от това каква е стойността на живота в тези дестинации. Най-скъпо е в градовете, класирани на по-предни позиции, а най-евтино – в тези в дъното на класацията.

 

Като цяло, София заема 169 място в класацията, с десет позиции след Белград и също толкова преди Скопие. Букурещ е на 162-ро място, Солун е  класиран на 117, а Атина – на 89.

 

Има обаче и много различия в детайлите.

 

Ако искате да преживеете месеца с най-малко разходи, трябва да живеете в Скопие, но да купувате храна и да пиете кафе в Тирана, показва сравнителният анализ на разходите за живот в в балканските столици.


Общите разходи за живот в Скопие са най-ниски в сравнение със столиците на съседните страни. За най-скромно жилище, храна и превоз на жителите на Скопие им трябват месечно 621 евро. За същите нужди жителите на Тирана харчат 627 евро, софиянците - 630, а белградчаните - 806 евро.


Месечният наем за апартамент от 85 квадрата в Скопие е 401 евро, за разлика от София, където средният наем е 431 евро, в Тирана - 463 евро, а в Белград - 590 евро.


Ниските наеми в Скопие обаче се компенсират от високите разходи за отопление, електроенергия и вода - 136 евро, за разлика от Белград, където сумата на режийните разноски е 116 евро. Най-добре в това отношение са жителите на Тирана, които харчат само по 70 евро за ток, вода и отопление. В Тирана са и най-евтините месечни карти за транспорт. По този показател на второ място е Скопие, следвано от София и Белград.


Храната определено е най-евтина в Тирана, а най-скъпа в Атина. Двучленно семейство в Албания харчи за основните хранителни продукти 31,6 евро месечно. Същото семейство в Скопие харчи 32,73 евро, в Белград - 38 евро, а в София 40,09 евро. Най-евтин е хлябът в Белград, а най-скъп - в София и Скопие. Жителите на Белград пият и най-евтиното мляко, а жителите на Тирана плащат най-малко за месо. Скопие пък е градът с най-евтини плодове и зеленчуци.


Ако става дума за дребни удоволствия, Скопие е на първо място с най-ниски цени на храната в ресторантите, за сметка на това обаче там са най-скъпи напитките в заведенията. Например, за луксозна вечеря за двама, в която са включени вино и десерт, в македонската столица трябва да заделите 22 евро, за разлика от София, където това удоволствие струва с 10 евро повече. От друга страна, за капучино в центъра на Скопие трябва да платите 1,43 евро, а в Тирана - 1,04 евро. Най-малко пари ви трябват за бира в заведение в Тирана и в София.


И накрая, истински рай за пушачите е Тирана, където кутия Марлборо се продава за 1,90 евро. Същата кутия в Скопие струва 1,96, в Белград 2,04, а в София 2,61 евро.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed