03 Май 2024

Вие сте тук

Кипърските авиолинии уверяват, че ще функционират нормално въпреки съкращенията

25.06.2013

Нормалното функциониране на кипърския национален авиопревозвач няма да бъде повлияно по никакъв начин от намаляването на персонала й. Това се посочва в съобщение на ръководството на "Сайпръс еъруейз", цитирано от електронното издание на кипърския гръцки вестник "Филелефтерос".

 

Авиокомпанията уверява, че се  "взимат всички необходими мерки, за да може нивото на обслужване да се запази на най-доброто ниво, а летателната дейност да се осъществява нормално и при спазване на всички закони и процедури за сигурност". От "Сайпръс еъруейз" посочват още, че сигурността полетите е техен приоритет, компромиси с който няма да се правят.


През май правителството и профсъюзите постигнаха споразумение за преструктуриране на компанията с цел тя да бъде спасена. Според договорените условия работата си ще загубят около половината от служителите на компанията - 420 души. На останалите ще бъдат намалени заплатите. Около 70 служители на компанията се съгласиха да напуснат доброволно. Авиопаркът също беше намален, а някои полети до гръцки острови бяха спрени.

 

Според подписаното споразумение авиокомпанията намалява броя на самолетите си от 11 на 6.

 

Кипрският национален превозвач се оказа на ръба на фалита през април т.г. в резултат на постоянни финансови проблеми, задълбочили се заради икономическата криза в страната.

 

До 2013 г. повече от половината на акциите в авиокомпанията принадлежаха на държавата, което многократно й предоставяше субсидии, спасявайки Cyprus Airways от неизбежен фалит, писа тогава ИТАР-ТАСС.

 

Еврокомисията обаче обяви подобна практика за недопустима и действаща в разрез с нормите и правилата в ЕС и кипърската държава бе принудена да заяви, че занапред няма да подкрепя авиокомпанията нито финансово, нито юридически. Държавните органи отложихафалита на авиокомпанията до края на летния сезон с надеждата, че превозвачът ще успее да подобри критичното си материално положение заради очаквания през летния сезон ръст на туристи.

 

Това стана повод за разработване на програма за преструктуриране на превозвача, която бе одобрена от синдикатите.

 

Междувременно на Cyprus Airways бе препоръчано да потърси нови инвеститори. Сред потенциалните купувачи се сочеха Авиолиниите на Близкия Изток (Middle East Airlines) и китайската инвестиционна компания Yi Xiang Da.

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed