27 Апр. 2024

Вие сте тук

Капацитетът на "Хийтроу" е пред изчерпване

12.11.2012

Авиокомпании и бизнес лидери притискат  британския премиер Дейвид Камерън  годината да реши  до края на годината дали претовареното лондонско летище "Хийтроу" да бъде разширено, съобщи Ройтерс.


Решението ще засегне 750 000 души, които живеят под маршрутите за излитане и кацане на самолетите в Западен Лондон и са разтревожени заради шума, замърсяването и безопасността, свързани с транспортния възел.


"Правителството трябва да спре да подминава на пръсти въпроса заради краткосрочни политически съображения", посочи генералният директор на Британската търговска камара Джон Лонгуърт.  Според него, ако политиците не вземат някои трудни решения, износът и привлекателността на страната за инвестиции ще пострадат.


"Хийтроу" е третото най-натоварено летище в света, но се приближава към пълния си капацитет. Правителството трябва да реши дали да го разшири или да обмисли няколко други варианта, включително  изграждане на нов транспортен възел в района на Лондон.


Поставена под натиск от либерали и природозащитни групи, коалицията на Дейвид Камерън се противопоставя на построяването на трета писта на "Хийтроу", откакто дойде на власт през 2010 година, изключвайки  едновременно с това и възможността за разширяване на второстепенните летища "Гетуик" и "Станстед".


Освен несъгласието на десетките хиляди души, които работят на "Хийтроу", идеята за нова писта е непопулярна и сред местните жители, тъй като разширяването ще доведе до увеличаване на броя на самолетите над гъсто населените и озеленени предградия в Западен Лондон.


Има обаче прогнози, че до 2030 г. натоварването на авиационния сектор във Великобритания почти ще се удвои до 300 милиона пътници годишно. Тези очаквания засилват спекулациите, че Камерън може все пак да се върне към плановете за разширяване на "Хийтроу", отбелязва Ройтерс.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed