26 Апр. 2024

Вие сте тук

Какво да видим през октомври в Европа

02.10.2013

Лятото може и да е най-доброто време за ваканция на море или планина, но октомври със сигурност е един от най-подходящите месеци за културен туризъм. Европа предлага незабравими атракции за онези, които са решили да посветят есенните дни на запознанството с градовете на Стария континент. Париж? Берлин? Монте Карло? Или може би Перужда? Всеки сам избира най-интересната дестинация.

 

 

Изложба „Мъжкото тяло: от 1800 до 2000“ – 24 септември – 2 януари, Париж

Женското голо тяло е традиционен обект на всевъзможни изложби по цял свят. Парижкият музей Орсе обаче този път е концентрирал вниманието си не върху женското, а върху мъжкото тяло, което през вековете също е привличало художници и скулпори.

Нетрадиционната изложба ще представи скулптури, картини, снимки и графики от колекцията на музея и няколко галерии във Франция. Целта е да се покаже присъствието на мъжа в изкуството на 19-21 век.

Организаторите обаче предупреждават, че някои от експонатите могат да шокират посетителите и не са подходящи за деца.

Билетът за музея, включително и за изложбата, струва 12 евро.

 

 

Бяла нощ в Париж

Не бъркайте бялата нощ в Париж с тези в северните държави. Това е ежегоден фестивал, който се организира в началото на октомври. По време на фестивала много музеи, галерии, парки, кина и университети отварят врати за посетители. В парковете и по улиците се организират концерти, монтират се инсталации и се организират изложби. Достъпът до всички събития е безплатен.

Градът е осветен от илюминации и светлинни шоута. Метрото не прекъсва работа цяла нощ, така че можете да видите Париж в нова, непозната светлина. Цялата програма можете да откриете тук

 

 

Фестивал на светлината – 9-20 октомври, Берлин

През октомври Берлин отново ще се превърне в едно огромно светлинно шоу. От 9 до 20 октомври в столицата на Германия ще се проведе поредният Festival of Lights, когато 70 архитектурни символа на града ще бъдат обгърнати в светлина. В рамките на фестивала са планирани музикални шоута, джазови концерти, нощ на отворените врати, фойерверки и маратон из нощния град Light Run.

 

 

Фестивал  на шоколада, 18-27 октомври, Перуджа 

Един от най-грандиозните фестивали на шоколада чества тази година своята 20-та годишнина.По време на  Eurochocolate  в Перужда в продължение на 9 дни жителите и гостите на града могат да дегустират различни видове шоколад, да си купят шоколадови сувенири, торти и дори шоколадова пица! Те ще могат да проследят и целия процес на създаване на шоколадови скулптури или да участват в майсторски класове.

Всяка година фестивалът има различна тема. Тази година това са екологията и устойчивото развитие, както и все по-нарастващото значение на социалните мрежи.

 

 

 

Фестивал на храната и виното, 4-6 октомври, МонтеКарло

Монте Карло посреща професионалисти от цял свят в областта на гастрономията и хранителната индустрия.  

Непрофесионалистите също имат какво да видят  - изложба на  световно известни производителите на най-добрите продукти, дегустации на традиционни и биовина, майсторски класове, класове по съчетаване на храни и вино, които ще бъдат представени от водещи сомелиари и пр.

 

 

Международен фестивал на джаза, 19 октомври-1 декември, Барселона

Историята на фестивала започва през 1966 г. Оттогава той си е спечелил авторитет и популярност сред любителите на джаза от цял свят. Всяка година проявата се посещава от над 50 хил. души, които се стичат в испанския град, за да чуят световни звезди на джаза.

Концертите са както на закрито, така и под открито небе, а някои от тях са безплатни за посетителите.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed