01 Май 2024

Вие сте тук

И Русе сред кандидатите за европейска столица на културата

09.06.2011

Дунавският град Русе издигна кандидатурата си за Европейска столица на културата. Съгласно официалния график България ще бъде домакин на инициативата през 2019 г., заедно с Италия. Представянето на кандидатурите ще стартира в края на 2012 година, а резултатът ще стане ясен през 2014 година.

За пръв път през 2019 г. страната ни ще има право на град – домакин на ежегодната евроинициатива. От Министерството на културата е отправена покана към градовете София, Варна, Пловдив, Бургас, Велико Търново и Русе да се включат в съревнованието за участие.

Всеки от градовете трябва да заяви готовността си да участва в проекта на МК “Европейска столица на културата – създаване на условия за избор на български град за Европейска столица на културата в края на 2012 г.”.

Инициативата на ЕС има за цел да популяризира европейското културно наследство. Избраните градове имат възможност в рамките на една година да покажат най-доброто съчетание от традиция и потенциал.

По време на  заседание вчера са обсъдени възможните мерки за популяризиране на Русе като потенциален кандидат на местно, национално и международно ниво. Ще се създаде работна група, която ще конкретизира мотивите и ползите от участието на града в надпреварата. Акцент бе поставен върху необходимостта от широко информиране на местната общественост и проучване на нагласите и очакванията на гражданите.
Към  каузата ще бъдат привлечени както местните граждански структури, така и ключови фигури от всички сектори на обществения живот в Русе, страната и чужбина, външни експерти, културни деятели и институти, икономисти, политици, граждански организации, както и приятели от побратимените на Русе градове в рамките на Европейския съюз. 


Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed