28 Март 2024

Вие сте тук

Италия ще превръща фарове в хотели

11.06.2015

Да спиш във високата част на фар в Неаполския залив или по сицилианското крайбрежие скоро ще стане сбъдната мечта. Италианската държава иска да отдаде под наем някои от фаровете си, за да бъдат превърнати в хотели, съобщи АФП.


Проектът засега е за 11 фара, обяви вчера пред медиите агенцията за управление на държавното недвижимо имущество.
Фаровете, на които се търсят наематели, са разположени най-вече на южните италиански острови, на остров Джилио (Тоскана) до Сиракуза (Сицилия), минавайки през Иския (Кампания) или на островите Тремити (Пулия).


Според Роберто Реджи, директор на агенцията за управление на държавното недвижимо имущество в бъдеще проектът може да обхване и други фарове, близо 40. По протежение на крайбрежието си Италия има над 150 фара, а някои от тях са разположени на изключително живописни места.


И макар редица от тях все още да функционират, те и ще продължат да работят дори след превръщането им в хотели, те не се обитавани и за жалост се рушат, заяви Реджи.


Целта на операцията е да се спаси това наследство, но и да се използва туристическият потенциал на фаровете, за да влязат пари в хазната. От тази дейност държавата очаква годишно да получава между 700 000 и 800 000 евро.


Италианската държава ще остане собственик, но ще отдаде под наем фаровете на частни оператори, които трябва да бъдат избрани през 2016 година. В Испания, Хърватия и Франция вече има фаровете превърнати в хотели, отбелязва АФП.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed