26 Апр. 2024

Вие сте тук

Италия ограничава броя на туристите в парка Чинкуе Терре

18.02.2016

Италия планира това лято да намали броя на туристите, посещаващи паркa Чинкуе терре, включен в списъка на ООН за световно културно наследство, заради риска каменистата крайбрежна местност да бъде разрушена от туристическите автобуси, информира Ройтерс.


Около 2,5 милиона туристи са преминали през живописния парк в Северозападна Италия миналата година, за да посетят петте малки рибарски селца, свързани чрез тесни скални пътеки. Местните жители твърдят, че екскурзиантите от круизните кораби, спиращи в близките пристанища, са превзели техните общности. Тази година директорът на парка Чинкуе терре няма да допусне повече от 1,5 милиона посетители.


Пътищата, водещи до местността, се оборудват с устройства, които да отчитат броя на хората, насочили се към селата. Когато бъде достигнат определен лимит, достъпът ще бъде спрян. Билети ще се продават предварително онлайн и ще бъде създадена мобилна апликация за туристи, която да показва кои от селата са най-натоварени.


Заради стръмните криволичещи пътища, Чинкуе терре с ярките си цветни къщи, е било уединено, затънтено място. Броят на туристите в последните години обаче рязко се е увеличил най-вече заради факта, че круизни компании добавят повече италиански дестинации към своите маршрути, тъй като някои от средиземноморските им спирки като Тунис са загубили привлекателността си заради несигурната обстановка.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed