29 Апр. 2024

Вие сте тук

Италианското правителство търси начини за спасяване на Алиталия

11.10.2013

Италианската авиокомпания Алиталия (Alitalia), която е била на печалба само няколко пъти в 67-годишната си история, отново рискува да се срине, докато правителството се опитва да намери инвеститори, желаещи да спасят "проблемното дете", информира Ройтерс.
Рим предложи финансова подкрепа на Алиталия чрез държавната компания за пощенски услуги, но планът зависи от частните инвеститори.


Авиопревозвачът, чийто управителен съвет има заседание днес, се нуждае от 500 милиона евро (676 милиона долара), за да остане в бизнеса, тъй като дневно губи почти по 700 000 евро, откакто е приватизиран през 2008 година и има дълг от около 1 милиард долара.
Финансово затруднената Италия е наясно, че може да изпусне от ръцете си националния авиопревозвач. Рим обаче не желае да приеме политически чувствителната продажба на френско-холандския консорциум Ер Франс-Кей Ел Ем (Air France-KLM), който е най-големият акционер с дял от 25 процента. Според анализатори обаче това е единствената опция, която има смисъл от гледна точка на бизнеса.


Снощи правителството обяви, че Посте Италиане (Poste Italiane) ще участва в увеличаването на капитала на авиопревозвача. Кабинетът обаче призова частните акционери да споделят товара на вкарване на нов капитал в авиокомпанията.


Според източници, запознати със ситуацията, спасителният план предвижда държавна подкрепа от 150 милиона евро, същата сума от сегашните акционери, а банките ще осигурят допълнително 200 милиона евро нови заеми.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed