27 Апр. 2024

Вие сте тук

Испания узакони сгради, построени в нарушение на закона по крайбрежието

09.05.2013

Испанският парламент прие днес закон, който ще запази от разрушаване десетки хиляди домове, построени прекалено близо до морето, предаде ДПА.


Законът бе приет днес с гласовете на депутатите от консервативната Народна партия на премиера Мариано Рахой, която има пълно мнозинство. Природозащитници казаха, че законът е оставил крайбрежието беззащитно срещу замърсяването и вредите.


Закон от 1988 г. забраняваше наличието на частни имоти на по-малко от 100 м разстояние от морето - точно там, където са и спорните къщи и апартаменти. Някои са построени преди влизането на закона в сила, а други - с позоволението на корумпирани чиновници, отбелязва ДПА.


Много от собствениците са британски, германски, френски и други чужди граждани, които са си купили ваканционни вили или дом, в който да живеят, след като се пенсионират, без да знаят за екологичните изисквания.


Правителство реши да промени закона след протести от страна на Великобритания, Германия и Европейския парламент, които заявиха, че мерките на Испания за защита на крайбрежието й от застрояване нарушават имуществени права. Новият закон установява забранената за строителство зона на 20 вместо 100 м.


Около 25 000 къщи, построени преди 1988 г., които са били определени за разрушаване след 2018 г., ще може да останат още 75 години, заяви министърът на земеделието, прехраната и околната среда Мигел Ариас Канете.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed