20 Апр. 2024

Вие сте тук

Испания с рекорден брой туристи през август

23.09.2014

Испания е посрещнала рекорден брой чуждестранни туристи през август, което дава възможност на страната, където туризмът е един от основните сектори на икономиката, да отчете отличен летен сезон. Това сочат обявените днес официални данни, цитирани от АФП.
"През август девет милиона чуждестранни туристи са посетили Испания", а това е увеличение с 8,8% спрямо същия месец на миналата година. Така август 2014 година е най-добрият в историята на испанския туризъм, се допълва в съобщението на туристическото министерство.


Британците отново са най-многолюдната туристическа група, следвани от французите и германците. Техните предпочитани райони са Каталония, Балеарските острови и Андалусия, известни с плажовете си.


За първите девет месеца на годината броят на чуждестранните посетители е скочил със 7,3% на годишна основа, за да достигне 45,4 милиона, поставяйки и по този показател абсолютен рекорд. Испания е третата най-посещавана туристическа дестинация в света след Франция и САЩ.


През 2013 година Испания отчете изключителен туристически сезон с 60,6 милиона чуждестранни посетители.


Засегната силно от безработица, доближаваща 25%, Испания е силно зависима от туризма: през 2012 година секторът е допринесъл за икономиката на страна с 10,9% от брутния вътрешен продукт и е осигурявал 11,9% от заетостта.

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed