19 Апр. 2024

Вие сте тук

Искат се стандарти за паметниците на културата на открито

05.08.2012

Създаване на специален стандарт за паметниците на културата на открито предложи  пред  "Дарик" директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов. Според него в крепостта Царевец често идват туристи, които си правят в културно-историческия резерват пикник с  употребата на  алкохол. Освен това е необходимо в общините да има служители, които се грижат за реда и сигурността на паметниците на открито - нещо, което до момента не се случва. 

Често в малки обекти, стопанисвани от по-бедни общини, съоръженията за безопасност са силно амортизирани или отсъстват, посочи  зам.-председателят на Асоциацията на екскурзоводите Веселин Вълков. Според него има обекти, които не са обезопасени и създават риск за туристите, допълни той. 

Според професионалистите Министерството на културата трябва да разработи стандартни мерки за всички обекти в България, които да бъдат прилагани като стандарт, както има стандарти за храните, защо да няма стандарти и за музеите на открито.

Преди едно съоръжение да бъде отворено за туристи, то трябва да отговаря на всички изисквания - да бъде обезопасено и да има нужната маркировка.  Експертите са категорични, че в опазването и разработването на културно-историческото наследство е бъдещето на страната ни, но това трябва да се случва по всички правила за безопасност и за съхранение на ценностите.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed