20 Апр. 2024

Вие сте тук

Изнесени визови центрове ще улеснят издаването на визи за туристите

29.02.2012

Седем изнесени визови центъра ще улесняват издаването на визи за руски туристи в Русия. Това съобщи заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов пред THExperts. Подобни центрове вече има в Турция и страните от Персийския залив.


От декември 2011 г. стартира работа Изнесеният визов център в Доха за държавите от Персийския залив, в които няма български дипломатически представителства. Новата услуга ще улесни процеса по издаване на български визи за туристи и бизнесмени от ОАЕ, Саудитска Арабия, Оман, Бахрейн и Катар. Центърът ще предлага и информация за туристическите възможности на България. Услугата стана достъпна първо за гражданите на Катар от 1 ноември т.г. и се реализира от специализираната в тази сфера международна компания VFS Global.


През януари външно министерство подписа със същата компания договор за изнесен визов център в Турция. Договорът обхваща услугите по приемане на заявления за издаване на български визи в консулските служби към посолството ни в Анкара, генералните консулства в Истанбул и Одрин, както и в консулската канцелария в Бурса. Освен в изброените градове, заявления за визи ще се приемат в Газиентеп, Измир и Адана - навсякъде в изнесени визови центрове на компанията.


Очакванията са в близко време тази практика да се приложи и в страни като Украйна, Молдова, Казахскан и Иран, съобщиха от Министерството на външните работи.


Очаква се решението на правителството за признаване на шенгенските визи в България да увеличи броя на туристите от държави извън ЕС. Нямаме данни какъв е делът на гражданите, които имат шенгенски визи, но прогнозите ни са за ръст на руски туристи в размер на 15%, каза Иво Маринов.

 


Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed