29 Март 2024

Вие сте тук

Иво Маринов: Туристическият данък ще остава в общините

27.06.2011

Туристическият данък ще остава в общините, но ще се използва изцяло за целите на туризма, съобщи заместник-министърът с ресор туризъм Иво Маринов, цитиран от Дарик нюз.  Това ще бъде регламентирано в новия закон за туризма, каза той по време на „Дунавска плаваща конференция”.  Късно снощи делегатите подписаха декларация за сътрудничество по Дунавската стратегия в рамките на туристическия сектор. Един от приоритетните проекти за България ще бъде изграждането на колоездачна алея по цялото продължение на българския бряг на реката.

Конференцията се провежда на круизен кораб по реката. Подписването на декларацията стана на румънски териториални води.

До септември трябва да бъдат осигурени европейски средства за извършване на административните дейности, които предхождат проекта за велоалеята по Дунав, съобщи Иво Маринов. Алеята ще бъде изградена с пари от следващия програмен период по Оперативна програма „Регионално развитие”. Дунавската стратегия не осигурява средства, но дава приоритетност на проекти, които са написани по други европейски програми: „Идеята е при равни условия да има предимство. Затова специално за приоритетна ос „Туризъм и мултикултурен диалог”, където България и Румъния са координатори, да бъде разработен знак, който да се поставя върху проекти с приоритетно значение и които отговарят на целите на дунавската стратегия”.

Очаква се до няколко седмици министерството да е изцяло готово с новия закон за туризма, съобщи още Маринов. Организирани са няколко срещи  със сдружението на общините. От данъка, който постъпва в общините, 10% ще отиват за национална реклама и 20% за туристическите райони.


THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed