28 Апр. 2024

Вие сте тук

Иво Маринов: С проекта EDEN популяризирахме малко познати маршрути

04.09.2012

Дванадесет малко познати български дестинации бяха представени в Берлин, Букурещ и София. Това се случи, благодарение на интегрирането на комуникационната кампания за представянето на първите 12 български EDEN дестинации в туристическата реклама на страната. Те бяха представени като част от националния туристически продукт на водещи пазари и основни изложения през 2012 г. – ITB Берлин, туристическата борса TTR в Букурещ и „Ваканция&СПА Експо” в София, каза днес заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов на заключителната пресконференция по проекта, който продължи 10 месеца и приключва на 9 септември 2012 г. 

 

 

Освен това МИЕТ осигури участието им и в изложението „Зелени дни” в София и Международната туристическа борса „Културен туризъм” във Велико Търново, добави той.

 

 За популяризирането на тези интересни, но все още малко познати маршрути бяха изработени различни рекламно-инфомационни материали, сред които триезична имидж-брошура (на български, английски и румънски) и карта. Бе проведен онлайн конкурс за любителски фотографии, завършил с награждаване и изложба в София. През юли във Враца бе проведена и балканска среща на ЕДЕН дестинациите, която обсъди възможностите за общи туристически продукти със съседните държави.

 

За задълбочаване на бизнес партньорството между дестинациите, както и за обмен на информация и добри практики за устойчиво развитие на туризма в рамките на проекта беше създадена и b2b инфомационно-комуникационна платформа, която функционира като уебсайт (www.edenbulgaria.eu). Той бе представен за първи път на пресконференцията като сайт на мрежата EDEN в България.

 

Инициaтивата на ЕК за European Destinations of ExcelleNce (EDEN - „Отлични туристически дестинации“) популяризира моделите на устойчиво развитие на сектора в целия ЕС и се базира на национални ежегодни конкурси. Проектът на МИЕТ „Комуникационна кампания за популяризиране на EDEN дестинациите от България“ на стойност 64 284 евро бе финансиран в 75% от ЕК по директен договор за безвъзмездна помощ, като останалите средства са от националния бюджет.

 

Досега България е участвала с три проекта - през 2008, 2009 и 2010 г. по темите: „Водата – извор на живот и благоденствия” (за акватик туризъм), „952: Природата ви приветства!” (за защитени територии) и „Тракийския дух” (за културно наследство). В тях се включиха 14 общини, една област, културни, исторически и просветни институции, природни паркове и др. За периода 2011 – 2012 г. идеята на ЕК бе избраните вече дестинации да се популяризират сред туристите и бизнеса. С реализацията на кампанията се разширява и представата за България като отлично място за специализиран туризъм - еко-, културен, селски, гурме, СПА и др.

 


Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed