09 Май 2024

Вие сте тук

Иво Маринов: Създаването на бранд „България” ще повиши конкурентоспособността на нашия туризъм

01.11.2012

Създаването на интегриран бранд на дестинация България е един от най-важните проекти в туризма. Той ще е от полза за развитието на целия бранш чрез интегриране на комуникацията, ясното позициониране и по-високата конкурентоспособност на страната в сектора. Това каза в Поморие зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. Той участва в информационна среща за първата фаза от проекта „Разработване на бранд „България“,  продуктови и регионални брандове и въвеждане на интегриран бранд мениджмънт“ по оперативна програма „Регионално развитие“. Дискусията в Поморие е част от поредица от 11 форума в страната с участието на бизнеса, туристическите сдружения, местната власт, медии и др. На срещата бяха обсъдени и добри практики при създаването на марки за конкретни дестинации. Очаква се новият бранд да бъде въведен през есента на 2013 г.

 

На срещата бяха съобщени резултатите от маркетингови проучвания за възприятията и познатостта на България като туристическа дестинация, както и за нагласите на потребителите към местните туристически продукти. Обсъдени бяха и стратегическите насоки за предстоящото разработване на бранда. Една от основните му цели е да бъде преодоляно еднопластовото разбиране за България предимно като слънчева морска дестинация и да бъде представен потенциалът й като целогодишно място за отдих и пътешествия.

 

Бяха представени резултати от изследвания в България и на 10 чуждестранни пазара сред туристи, туроператори и турагенти. Данните показват, че страната ни все още е малко позната дестинация, свързана предимно с добри възможности за морски туризъм и достъпна цена. На второ и трето място със значително по-нисък процент на познаваемост сред чуждестранните туристи са планинският и ски туризмът, балнео- и СПА ваканциите. Възможностите за разглеждане на културно-исторически забележителности са слабо познати сред тази група.

 

Положителното отношение към България е много по-високо сред чужденците, които вече са били в България, в сравнение с тези, които не са идвали у нас. Този факт води до висока обща удовлетвореност от почивка в България - при  около 90% от чуждестранните туристи. Декларирана е и лоялност към дестинацията със склонност за повторно посещение при над 80% от тях.

 

В съзнанието на българския турист страната има доста по-ярко и отличимо присъствие.  Красивата природа и умереният климат, подходящ за туризъм, са отличителните характеристики. За разлика от чужденците, българите категорично свързват страната ни с богатото й историческо наследство.

 

Освен в България такива проучвания са правени във Великобритания, Германия, Гърция, Украйна, Русия, Сърбия, Румъния, Турция, Швеция и Чехия. Изследвано е мнението на 3600 чуждестранни туристи и 2200 български туристи. Проведено е и проучване сред 300 чуждестранни туроператора от 15 пазара (Великобритания, Германия, Гърция, Украйна, Русия, Сърбия, Румъния, Турция, Швеция,Чехия, Израел, Македония, Полша, САЩ и Франция) и 37 български туроператора.

 

На база на проведените анализи са дефинирани четири основни конкурентни пазара на България - Гърция, Турция, Австрия и Чехия. За конкуренти по отношение на летния туризъм се посочват Турция, Гърция, Хърватска, Италия и Испания, а за зимния – Австрия и Италия. По отношение на СПА и балнеотуризма България се конкурира с Чехия.

 

В рамките на проекта е създадена оценъчна система за дефиниране на основните целеви пазари на страната, базирана на оценка на маркетинговия й потенциал, сегашния пазарен дял на България, приходите от турист, брой нощувки и т.н. Като ключови целеви пазари са определени Германия с изключително високо ниво на приоритетност, Русия, Румъния и Великобритания. Вътрешният пазар също остава с висок приоритет като значим източник на приходи в туризма.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed