28 Апр. 2024

Вие сте тук

Ивайло Московски: летище Балчик има голям потенциал

02.09.2011

Инвестирането от страна на държавата в строителството на ново летище в община Балчик ще донесе много ползи както за авиокомпаниите, така и за увеличаване на туристопотока. Това каза по време на парламентарния контрол  министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Според него трансферът, който автобусните фирми извършват от и до летище Варна, усложнява много движението в града, увеличава вредните емисии и шума в курортния град.

Според министъра с изграждането на новото летище авиопотокът на варненското летище ще намалее с една трета. Той припомни, че този подход не е прецедент и даде пример с летището в Пловдив, строено по време на социалистическото управление. "Твърдя, че летище Балчик ще има много по-голям потенциал и по-добре развитие, от това, което заварихме на летище Пловдив", каза той.

Критиките на опозицията за изграждането на летище в Балчик акцентират върху това, че решението е взето по-скоро поради емоционални и политически подбуди, отколкото заради икономическата целесъобразност. Според депутата от БСП Петър Мутафчиев решението не е обосновано поради твърде близкото разстояние между двете летища - във Варна и в Балчик при съществуващ норматив от минимум 100 км. Според Мутафчиев развиването на малката авиация евентуално на летище Балчик ще облагодетелствва голф туризма за много богатите, но не е инвестиция в интерес на България.

Премиерът Бойко Борисов обеща по време на посещение в Трейшън клифс, че военното летище в Балчик ще бъде преобразувано в гражданско, за да може да служи на нуждите на туризма.

За  строителството са необходими най-малко 40 млн. лв,  показват изчисления на транспортното министерство.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed