26 Апр. 2024

Вие сте тук

Зимният сезон се очертава успешен

16.02.2012

Преодолява се спадът в продажбите в зимните курорти, където сезонът закъсня поради липсата на сняг. В момента има наваксване и изравняване на данните спрямо същия период на миналата година, каза пред журналисти заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. Той изрази надежда, че при наличието на достатъчно сняг зимният сезон ще бъде по-дълъг от миналата година, а броят на туристите – по-голям. Като допълнителен тласък той посочи международните състезания – Европейския клуб по ски в Пампорово и предстоящите купи по ски в Банско. Това са знакови събития, които нареждат България сред водещите ски дестинации, коментира Иво Маринов. Само пет са курортите и държавите, които организират купа мъже и жени тази година, така че това е един добър знак, допълни той.

 

По думите му основните пазари, които изпращат туристи, са традиционно Великприпообритания, където в момента продажбите вървят добре, Русия, съседните на България страни - Гърция, Турция, Сърбия, Македония, Румъния. Има и значителен брой туристи от Украйна.

 

По отношение на летния сезон според него все още е рано да се правят прогнози, тъй като предстоят най-важните международни туристически изложения в Берлин и в Москва. Засега обаче записванията вървят добре и след известно забавяне резултатите са като през миналата година. Като важен фактор за предстоящия летен сезон той посочи и решението на Министерски съвет за признаване на шенгенските визи като национални български визи, откриването на допълнителен брой изнесени консулски служби в Русия, както и функционирането на такива служби за първи път и в страните от Персийския залив и в Турция от месец март. Специално за руския пазар е важно, че бяха увеличени честотите на полетите до летища Варна и Бургас на 21 тази година.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed