19 Апр. 2024

Вие сте тук

Зехтин от дръвче на хиляда години подаряват на принц Чарлз

11.03.2016

Зехтин от маслиново дърво на хиляда години ще получи в подарък принц Чарлз, който заедно с херцогинята на Корнуол Камила ще пристигне на 18 март в Черна гора.

 

Черногорците вече подготвят подаръци, сред които зехтин от маслина на повече от 1000 години, съобщи Танюг. Посещението на британското кралско семейство не е политическо, а протоколно и приятелско.


Идеята е кралското семейство да се запознае с Черна гора чрез хората, които я представляват по различен начин, отбелязва агенцията. Така например Чарлз и Камила ще присъстват в Цетине на фестивал на храните и напитките, на който ще имат възможност да опитат традиционни храни и да си поговорят с обикновени хора от Черна гора.


В най-южната черногорска община растат над 175 000 стъбла маслини. Плантацията с маслини на Фатмир Садику е една от многото. Зехтин от тази плантация скоро ще бъде в ръцете на принц Чарлз.


Конкретно от мен той ще получи зехтин или разсад от корена на маслиново дърво. Сигурно не е имал възможност да получи зехтин от маслина на възраст от 1000 до 2000 години. Това е специален зехтин, изтъкна Садику.


Принц Чарлз и херцогинята на Корнуол ще започнат посещението си в Цетине със среща с президента на Черна гора Филип Вуянович. Те ще присъстват на събитие, което има за цел да рекламира черногорската традиционна музика, изкуство, култура и храна. Принцът на Уелс ще посети Правителствения дом в Цетине, където се намира Националният музей, ще се запознае с местни иконописци и ще види иконата Филермоса, бе съобщено от британското посолство.


Визитата на кралското семейство в Черна гора е част от балканската им обиколка. Принцът на Уелс и херцогинята на Корнуол ще посетят също Хърватия, Сърбия и Косово, бе съобщено от британското посолство в Подгорица. Това ще бъде второто посещение на принц Чарлз в Черна гора, а херцогинята на Корнуол за пръв път ще посети страната.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed