01 Май 2024

Вие сте тук

Зетьове от страната и чужбина ще се съберат през уикенда в Етрополе

02.06.2011

 

Зетьове от страната и чужбина ще се съберат в Етрополе този уикенд за 17-ти пореден път, съобщиха от общинската администрация, която е организатор на празника. Празникът на зетьовете, който е честван за първи път преди 40 години носи името "Зетрополе". 

Хотелската база в града е вече резервирана, а освен нея са ангажирани и туристическите домове, както и къщите за настаняване.
Празничните прояви ще започнат по вече утвърдената традиция с авторали. Сред публиката ще бъдат и двете чужди делегации, които идват специално за празника - от Бела Паланка - Сърбия, и от Козарска Дубица - Босна и Херцеговина.

В Историческия музей в Етрополе ще бъде открита експозицията "40 години зетьов празник". В нея освен снимките от всички проведени до момента зетьовски сборове, се намират още карикатури и лични предмети на организатора и доайена на празника Николай Коев.

Интересна за гостите и жителите на Етрополе ще е режисираната от Димитър Туджаров - Шкумбата, футболна среща на стадион "Чавдар". "Зетьове срещу снахи" ще премерят сили чрез коженото кълбо, като освен зрелищната битка, организаторите обещават и обилни порции смях.

Във вечерните часове на първия ден от празника ще има демонстрация на кукери от Войнягово, а малко по-късно на същото място - централния площад на Етрополе, ще започне концертът на поп-фолк певицата Рени и част от състава на ансамбъл "Българе".

Същинската част от програмата на "Зетрополе" по традиция е в неделя. Празникът ще бъде открит точно в 9.30 ч. на "Зольовската чешма", за която преданието казва, че който пие от нея пак ще се върне в Етрополе. Половин час по-късно от там ще потегли и карнавалното шествие. В него освен етрополските зетьове, ще се включат и делегациите от с. Войнягово, с. Тъжа, с. Велино, с. Ръжево Конаре, гр. Алфатар, гр. Самоков, гр. Оряхово, с. Самоводяне и гр. Ботевград. В продължение на около час ще продължи пъстрото шествие, което ще премине покрай Часовниковата кула, за да стигне до централния площад.

Преди обед в неделя ще започне и награждаването на най-младите и най-старите зетьове от делегациите от страната. Почетната грамота, която ще получат победителите е "Златен зет", като освен това се полага и клетва.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed