23 Апр. 2024

Вие сте тук

Зелено училище отвори врати в Къщата на Дешка

05.05.2011

gozbite na deshka

Текст и снимки: BulgariaTravel.tv

 

Къщата на Дешка от село Горно Драглище, позната вече на почти цяла България с гостоприемството си и вкусните гозби, които предлага на туристите, вече има нова придобивка. По Програмата за Малки проекти на Глобалния Екологичен Фонд плевнята на къщата се превърна в Зелено училище - Училище сред природата. Наименованието на спечеления проект е „Зелена къща за туризъм с принос към енергийната ефективност и демонстрацията на устойчиви продукти в Разлога”, съобщиха от bulgariatravel.tv.
  
В слънчев център за еко-обучения и зелени атракции в къща „При Дешка” ще се провеждат занимания с деца, които ще са в непосредствен контакт с природата и както казва Дешка "Драго ти е да гледаш, как децата тук забравят за телевизия и компютри."
  
На откриването на центъра присъства кметът на гр. Разлог Красимир Герчев, който даде положителна оценка на идеята.
  
"Мотивирани сме да имаме зелени къщи. В момента във всяка къща за гости от Разлога се използват за отопление на вода и помещения дърва, въглища, нафта и ток. Това освен, че е вредно за природата, намалява и печалбата, защото средствата които се плащат месечно са много, а цената на предлаганите услуги не е висока - за да има клиенти. Мотивирани сме да направим “марка” и да бъдем еталон за зелен туризъм" - това е една от мисиите на организацията, изпълнител на проекта.

След официалната част по откриването, домакинята Дешка за пореден път изненада гостите си като ги почерпи с печено агънце, домашно кисело мляко, капама, баклава и други вкусотии, а сърцатите баби забавляваха гостите със своите песни и сладки приказки.

Още информация можете да намерите тук

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed