25 Апр. 2024

Вие сте тук

Започва времето на карнавалите

28.01.2014

Ако сте си мислели, че февруари не е подходящ за пътуване, може би ще промените мнението си, след като разберете колко вълнуващи неща се случват точно тогава. Този скучен на пръв поглед месец  предлага буйни багри и развлечения на различни географски ширини. През този период, който обикновено предшества началото на Великите пости, населението на Европа бърза да си достави в аванс забавления, които ще му бъдат забранени цели 45 дни преди Великден.

Познаваме в детайли Венецианския карнавал, затова този път няма да се спираме на него, а ще споменем няколко други възможности, които изобщо не му отстъпват по атрактивност.

 

Карнавалът в Кьолн  

Е един от най-големите улични празници в Европа. Тук го наричат „петия сезон“, а програмата му се гласува от специален комитет на 11 ноември в 11 часа и 11 минути.  Жителите на града се отнасят към събитието много сериозно. За тях е немислимо да се появят на него без карнавален костюм или поне маска. В костюмираните балове и улични шествия участват всички с изключение на медиците и полицаите. Онези, които не са успели да се сдобият с костюм, могат да си купят перука маска или шал. Сред маскираните участници обикновено преобладават клоуните, вещиците, дяволите, затворниците и огромните плюшени зайци.

 

Всичко започва в четвъртък с карнавал на жените, затова този ден често наричат „женският четвъртък“, който тази година ще е на 28 февруари.  От сутринта хората се събират на градския площад в очакване на решаващите минути – нали си спомняте, 11 часа и 11 минути. Тогава се раздава сигнал, след който дамите, облечени в карнавални костюми, щурмуват градската ратуша, и карнавалът започва. На този ден на нежната половина от човечеството е позволено практически всичко, така че те обявяват война на рутината и отдават предпочитание на празника.  Отделно, те търсят женското си щастие, а това не винаги е безопасно за силния пол. Празненството продължава с други атракции, в които можете да участвате лично, ако посетите града между 28 февруари и 5 март т.г.

 Ако се притеснявате от студената зима, тогава трябва да обърнете поглед на юг и да помислите за други възможности.

 

Карнавалът в Ница

Е главно събитие на Лазурния бряг през зимата и един от най-големите в света. Със сигурност ще накара посетителите си да забравят за студа и сивотата на зимата. Тази година той ще предложи на гостите си незабравима програма от 14 февруари до 4 март. Темите на карнавала се променят – например, през 1953 г. празникът е бил посвенет на Краля на цирка, през 1957 г.- на Краля на гастрономията, през 1964 г. – на Краля на танца, през 1990- на Краля на смеха, а през 1997 г. – на Краля на спорта.

 

Карнавалните шествия ще са съставени от 20 кортежа и ще разкажат историята на Краля на кулинарията. В тях се включват над 1000 музиканти и танцьори, пристигнали от цял свят. Всеки ден по улиците на града обикалят платформи с гигантски кукли, които са главни герои на карнавала. Всяка от тях е с тегло до 2 тона и се извисява на 8 метра над платформите.

 

Елегантните битки с цветя на емблематичната Английска променада е вторият задължителен елемент на карнавала. Платформите са украсени с невероятно красиви композиции от цветя, а персонажи, облечени с екстравагантни костюми, гвърлят мимози, гербери, лилии на зрителите. Всяка от тях е дълга 7 метра, широка 2 метра и висока 6 метра. За декорирането й са необходими между 4 и 5 хиляди цвята, а дизайнът им се подготвя грижливо месеци преди началото на шествието.  

 

Декорът е с площ 1200 кв.м.  и се подготвя от 120 художници. И тъй като творците често черпят вдъхновение в нетрадиционни неща, и резултатът също е нетрадиционен. Произведенията им се декорират със 150 хил. лампички, така че ефектът е невероятен.

 

Ежегодно карнавалите в Ница привличат около един милион посетители и носят 2 млн приходи на общината. Историята на карнавала се губи назад в столетията. Кога се е състоял първият карнавал, не е известно, но за пръв път се споменава още през 1294 г. Легендите свързват раждането на карнавала с херцога Д’Анжу, който пристигнал тук, за да си почине няколко дни. Присъствието му не останало незабелязано, защото веднага организирал балове, фойерверки, а градът се наводнил с мимове. Към вакханалията се присъединили занаятчиите, които танцували по улиците, рибарите не останали по-назад и започнали да плашат съгражданите си с маски на риби.

 

Билетът за карнавалното шествие струват между 10 евро (за правостоящи) и 20-25 евро за фиксирани седящи места на трибуната.

 

Фестивалът на лимоните в Ментон

Е още един живописен празник, който също привлича огромен брой посетители на Френската Ривиера. Стотици хиляди идват тук всяка година, за да наблюдават, как от около 130 тона сочни цитрусови плодове се изработват най-невероятни композиции. За изработването им се използват предимно лимони, портокали и грейпфрути – истински замъци, приказни персонажи и ядливи дървета. Парадът преминава по крайбрежната улица, представяйки композициите, украсени с цветя. Освен да се насладят на красивата гледка, посетителите могат да дегустират нови сортове лимони, да опитат напитки и десерти, приготвени от „жълтия крал на празника“. Допълнителна  и безплатна екстра е меката и слънчева зима, на която се радват местните жители.

Празникът продолжава 15 дни и привлича между 200 и 230 хиляди туристи всяка година.

 

 

Карнавалът на Тенерифе 

Е още едно събитие, което значително надхвърля рамките на  острова. Смятан е за един от най-ярките не само на Канарите, но и в световен мащаб. Тази година се организира се от 26 февруари до 9 март в столицата Санта Крус.  Провеждан две седмици преди Великден, всяка година той се посещава от около един милион тиристи от цял свят и според някои оценки е втория по мащабност след Рио де Жанейро.

 

Море, слънце и радост от живота са в центъра на живописния карнавал. Островът буквално е превзет от карнавални шествия, конкурси и музикални шоута. Присъствието на музиканти и танцьори от Латинска Америка вдига допълнително градуса на емоциите. Грандиозни дневни костюмирани празненства са официалната част на карнавала. Най-интересното обаче се случва вечер, когато в центъра на града се изграждат многобройни сцени, от които звучи музика от различни жанрове, а гостите танцуват до зори. За останалите са предвидени забавления на закрито с дегустация  на местни специалитети и напитки.

 

Историята на карнавала на Тенерифе започва през XVIII век. Оттогава той се организира ежегодно, дори по време на диктатурата на Франко, когато е бил забранен. Столицата на острова Санта Круз де Тенерифе е игнорирала забраната и продължила традицията.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed