02 Май 2024

Вие сте тук

Забележителности и хотели в Трявна маркирани с матричен баркод

19.08.2011

От днес Трявна се присъединява към Токио, Сеул и Дубаи, маркирайки забележителностите си с матричен QR баркод, съобщи Дарик. Целта на проекта е да се популяризира града и интересните обекти в него, не само музеи, но и хотели, ресторанти, заведения и търговски обекти.  

Разработката е на Петьо Петков и се реализира с помощта на Музей Трявна.

Технологията е създадена през 1994 г. в Япония и позволява на всеки потребител на мобилен телефон с камера да прочете информационната табелка. Оновните предимства на така маркираните обекти са, че всеки получава 24- часов достъп до кратка информация за обекта, заема малко място и може да съдържа до 1000 символа. Използваните езици в маркираните по този начин забележителности са български и англииски.

Иновационната идея ще бъде изпробвана първоначално в Трявна. Предвидени са около 100 обекта за маркиране с QR баркодове и доста от гражданите на града са готови да спонсорират  направата на конкретни характерни забележителности. Моделът тепърва ще търпи развитие, за да се види дали ще може да „работи" и при обекти като Етъра, Боженци и други архитектурни резервати.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed