02 Май 2024

Вие сте тук

Ески Джамия става Музей на религиите

23.08.2011

2,4 млн лв дава ЕС за тази цел

Ески Джамия става Музей на религиите с европейско финансиране от близо 2 милиона и 400 хиляди лева, съобщи пресцентърът на Министерството на културата /МК/ във връзка с изявления на Красимир Каракачанов и Кристиан Петков на 22 август в Стара Загора.

Проектът "Консервация, реставрация и експониране на Ески джамия и създаване на Музей на религиите в Стара Загора" се изпълнява по Схема за безвъзмездна финансова помощ "Подкрепа за паметници на културата с национално и световно значение, допринасящи за устойчивото развитие на туризма" на Оперативната програма "Регионално развитие", посочват от МК.

От ведомството припомнят, че Ески джамия е култов комплекс, който включва паметници от няколко епохи - култова яма, датирана от ранножелязната епоха, данни за светилище на тракийския конник, едноапсидна християнска църква и мюсюлмански храм, издигнат към 1490 г.

Ески джамия има потенциал да се превърне в символ на междукултурния диалог и етническата толерантност в Европа. Целта на проекта е консервация, реставрация и експониране на Ески джамия и създаване на Музей на религиите. Той ще съчетава символи на различните религии, съществували на територията на България през отделните исторически периоди, без да се придават религиозни функции на културната ценност, обясняват от МК.
Проектът се контролира от институциите на Европейския съюз - до пет години след осъществяването му. МК - чрез екипа по проекта - води политика на прозрачност при изпълнението на дейностите по него и редовно дава информация за постигнатия напредък. С реализацията на проекта се гарантира запазване и експониране на паметник на културата с национално значение. Предприета е процедура по регистрация на Ески джамия като Музей на религиите, отбелязват от МК.

Началото на реставрацията на Ески джамия в Стара Загора беше обявено официално на 21 април тази година от министъра на културата Вежди Рашидов в присъствието на премиера Бойко Борисов.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed