29 Апр. 2024

Вие сте тук

Експерти и граждани обсъждат бъдещия план за управление на Старинен Несебър

22.06.2011

Експертите, които ще изработят Плана за опазване и управление на Старинен Несебър, се срещнаха с ръководството на Община Несебър и с граждани от сдружение „Старият Несебър”, за да разкажат за основните насоки на проекта си, съобщиха от морската община.

Проф. арх. Тодор Кръстев, ръководител на екипа от специалисти, който е почетен председател на ИКОМОС – България, увери както кмета Николай Димитров, така и жителите на стария град, че на всеки етап от разработване на стратегията за управление и механизъм за координация на обекта, ще се правят срещи - дискусии с хората, за да се намери най-добрият вариант за живеене и опазване на Стария Несебър. Пълна прозрачност и информираност, обсъждане с местните относно постигане на оптимално ниво на полезност на бъдещия план - това са амбициозните цели, които екипът от експерти си е набелязал. Идеята на тази първа среща с гражданите от сдружение „Старият Несебър” и местната власт, бе както опознавателна, така и да се обменят мисли и виждания за развитието на града на ЮНЕСКО.

Искаме да предложим план с реална ефективност за Несебър, който ще е първият план от този тип, създаден в България. Чрез него може да се направи цялостен анализ на ситуацията, да се дадат насоки за устройствено развитие, насоки за система за управление. Планът трябва да бъде изпълнен до края на годината, а в следващата ще трябва да бъде внесен за одобрение от различни държавни институции”, каза  проф. Кръстев. Той е авторитетен експерт на ЮНЕСКО и ИКОМОС с принос за опазването на Световното културно наследство чрез възложени му мисии в Авиньон, Лион, Берлин, Будапеща, Котор, Киев, Санкт Петербург и др. Ръководителят на екипа експерти неколкократно подчерта, че модерното опазване на културното наследство е колективен процес с многобройни участници, които трябва да са истински партньори. С този отговор той удовлетвори питането за участието на гражданите в процеса на изработване на плана за управление.

В близо тричасовата среща, състояла се в сградата на общинска администрация, експертите подробно, изчерпателно и аргументирано отговаряха на всички възникнали въпроси, зададени от гражданите на Несебър, като на финала и двете страни се уговориха за нов разговор при следващо идване на екипа в морския град.

Малко по-рано на среща с кмета Николай Димитров, Ели Кирилова, директор на дирекция „Култура, образование и международно сътрудничество”, архитектите Атанас Пинков и Валентин Димов, проф. Кръстев ги уведоми какво проекторешение е взето на последно заседание на Комитета за световно наследство за Стария Несебър. Една от незабавните стъпки, която трябва да се предприеме, е създаването на Плана за опазване и управление на града.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed