29 Апр. 2024

Вие сте тук

Експедиция ще премине 20 хил. км по Великия чаен път

09.07.2013

Около20 китайски пътешественици с керван от 120 камили тръгнаха на пътешествие по прочутия Велик чаен път. Целта на експедицията е да разпространява традиционната китайска чаена култура, съобщи агенция Синхуа.

 

Експедицията стартира в неделя от Съдзъван – селище в Северен Китай. За осем месеца керванът ще достигне Франция, като премине през Вътрешна Монголия, Пекин, Русия, Люксембург и др. държави.

 

Инициатор е Дружеството за изучаване на Чаения път във Вътрешна Монголия. Участниците предвиждат да организират по пътя форум за чая, фотоконкурс и др. прояви.

 

От средата на 18 до началото на 20 век между Азия и Европа преминава Великият чаен път. Той започва от Китай, преминава през Монголия и Русия и продължава в Западна Европа,  разделяйки  се на многобройни сухопътни и водни маршрути.

 

Според изследователи дейността на търговците, преминаващи по маршрута, не се ограничавала само с покупко-продажба. Те освен с търговия с чай се занимавали с благотворителна дейност, спомагали за изграждането на пътища, а понякога участвали и в живота на местните жители. Според историците Великият чаен път е обединявал народите на различни държави, приобщавайки ги към различни култури.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed