28 Март 2024

Вие сте тук

Експанзията на Ryanair в Източна Европа - предизвикателство за Wizz Air

17.04.2016

Най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа Райънеър холдингс (Ryanair Holdings Plc) навлиза още по-силно в Източна Европа, отколкото бяха първоначалните планове и така засилва съревнованието с Уиз еър холдингс (Wizz Air Holdings Plc), водещия нискотарифен авиопревозвач в региона, съобщи агенция Блумбърг.


От януари Райънеър обяви създаването на нови бази в София, Вилнюс, Букурещ и Тимишоара, а миналата седмица и в чешката столица Прага, с което те ще станат общо 84. Базираната в Будапеща Уиз еър обслужва и петте дестинации и по този начин двата авиопревозвача ще влязат в пряко съревнование по някои линии.


Райънеър преди се застъпваше за подход на по-предпазлива експанзия в Източна Европа и разкри едва осем бази там, четири от които в Полша. Говорителят на компанията Робин Кийли заяви, че промяната във виждането се дължи на факта, че тя вече е най-големият авиопревозвач по брой на пътниците на големи западноевропейски пазари като Испания.


Първоначално ангажиментът на ирландската авиокомпания към новите бази ще бъде скромен, като ще бъдат разположени 11 самолета Боинг 737 там от зимата, но през лятото на 2017 г. този капацитет ще бъде увеличен, каза още той.


Превозените от Райънеър пътници през 2015 г. са 101,4 милиона в сравнение с 19,2 млн. от Уиз еър, която от своя страна заяви на 23 март, че нетният й приход за приключилата на 31 март финансова година вероятно ще доближи най-благоприятната прогноза от 210 млн. евро, отбелязва Блумбърг.


Райънеър продължава да се разраства на западноевропейските пазари, включително в Германия, където присъствието на компанията бе слабо и се насочва към Берлин, Хамбург и Нюрнберг.

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed