29 Март 2024

Вие сте тук

Екологичен ски-парк в небостъргач ще изградят в Швеция

05.10.2011

 

Недалече от Стокхолм, в живописно кътче на Швеция в най-близко време ще бъде изграден закрит     ски курорт Skipark 360° за любителите на зимни спортове и развлечения. Най-долната точка ще е на равнището на терена, а най-горната – на височина 160 метра. Това ще е най-високата сграда в Швеция, където в момента най-високият небостъргач не превишава 135 м. В него ще има изкуствено изградени писти с обща дължина на склона около 700 метра.

Проектът Skipark 360° се реализира от шведското архитектурно бюро CF Moller Architects начело с архитектМелером, автор на разработка на 3,5 километра ски-тунели, всевъзможни спортни комплекси и площадки за любителите и професионалистите в зимните спортове. Уникалността на курорта Skipark 360° чрез използване на геотермална и слънчева енергия, която ще снабдява с електроенергия целия комплекс. Към момента в Европа няма друг аналог на курорта Skipark 360.

 

 

 

Курортът ще е построен край градчето Балсте, разположено само на 45 минути път от Стокхолм. Инфраструктурата на комплекса ще включва ресторанти, спа-комплекс, конферентни зали, както и хотелски стаи за настаняване на гостите. На тяхно разположение ще има също арена за биатлон, стадиоигурно пързаляне, снежен парк за сноубордисти и около 3,5 км ски-тунели. За любителите на фрирайд ще бъде изграден специален 300-метров склон с разлика във височината 70 метра, на който ще има хавпайп и друг съоружения за сноуборд.

Курортът Skipark 360° ще е не само най-големият в света, но и най-“зеленият“ сред закритите курорти. .За основа е взета идеята за използване на възобновяеми източници на енергия за целия комплекс – слънце, вятър и геотермални ресурси. Комплексът Skipark 360° ще съответства напълно на международните стандарти и ще е подходящ за организиране на големи състезания и шампионати.

Инвестицията за реализиране на проекта се оценява на 1,5-2 млн шдевски крони. Очаква се, че ежегодно курортът ще приема до 550 хиляди посетители. Строителните работи ще започнат още през следващата година, а откриването му е планирано за 2014 г

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed