24 Апр. 2024

Вие сте тук

Един ден в Средновековието

04.04.2015

Сечене на монети, правене на хартия, коване на ножчета, дялкане на дървени лъжици и свирки – това са само част от занаятите, които бяха представени днес във Велико Търново.

 

Исторически реконструкции и възстановки оживяваха на  крепостта Царевец, крепосттакъдето бяха представени моменти от всекидневието на средновековния Търновград. Събитието бе финал на 12-то издание на Международното изложение „Културен туризъм“ Интерактивните демонстрации бяха представени от местния клуб „Традиция“, чиито членове показваха и разказваха на посетителите любопитни подробности от средновековния бит на крепостта.

 

Секачът на монети, например, разказа, че процесът не се е променил коренно от древността до наши дни. Отначало монетите се сечели от мед или бронз, а през Средновековието – от сребро и злато. Създавала се матрица, върху която се потавяла метална заготовка, и с чук изображението се вдълбавало в нея. Желаещите можеха да наблюдават процеса безплатно, а срещу левче да се сдобият с копие на средновековна монета. Пак тук и безплатно можеха да се пременят в средновековни одежди и да се снимат. Огромен бе интересът към стрелбата с лък и арбалет. Вилхелмтеловци от всякаква възраст се опитваха да уцелят с тях мишената.

 

Голям брой любопитни се събра и на мястото, където се приготвяше хартията. Майсторът й разказа, че отначало дървени стърготини се накисват във вода за пет-шест дни. След това се взима известно количество със сито, върху което е поставена рамка, показваща какъв ще е размерът на листа. Водата се отцежда, масата се пресова и се оставя да изсъхне.

 

 В кафез наблизо чакаше реда си да бъде продаден на търг петелът Балдуин в рамките на пазара на животни, по време на който на специална везна се теглеха монетите, за да бъде определен номиналът им.

 

Общо около 12 различни занаята бяха представени днес на Царевец в рамките на импровизираното средновековно селище. Посетителите му можеха да опитат медовина, приготвена по средновековна рецепта, да видят как се мели брашно, да  опитат как през Средновековието се е правел сапун или благовония.

 

Онези, които днес не са били във Велико Търново, ще имат възможност да видят атракцията в почивните дни от май до октомври. Инициативата е във връзка с 830-та годишнина от въстанието на Асеневци.  В Музея на открито посетителите ще намерят оръжие, дрехи, козметика, украшения от Средновековието, които  ще могат да използват - да  облекат ризница, да си поставят шлем, да вдигнат меча и да си направят снимка за спомен.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed