25 Апр. 2024

Вие сте тук

Египет губи до 4 млн долара дневно заради отлива на руски и британски туристи

09.11.2015

До 4 милиона долара дневно достигат загубите на Египет заради отпътуването на руските и британски туристи след катастрофата на руският пътнически самолет над Синайския полуостров. Това съобщи телевизия "Ал Джазира", позовавайки се на цифри от официални документи на египетското министерство на туризма.


Отпътуването на руснаците и британците ще намали общия брой на туристите в Египет със 70%, отбелязва ведомството, цитирано от ТАСС.


Руските граждани имат най-голям дял сред чуждестранните туристи в Египет, следвани от британските и германските. В Шарм ел Шейх делът на руснаците достига дори 50%.


В момента заради евакуацията на руските туристи, всеки от които харчи 57 долара дневно, египетската икономика губи средно 2,5 млн. д. на ден. Оттеглянето на британците, харчещи по 70 долара дневно, пък носи загуби от около 1,4 млн. долара на ден.
Приходите от туризъм създават около 11,5% от брутния вътрешен продукт на Египет и носят 14,5% от постъпленията на чуждестранна валута.

 

Двайсет и пет хиляди руски туристи вече са се завърнали от Египет до момента по официална информация от руската страна.

В Египет все още се намират около 55 000 руски туристи.


Хиляди руснаци се връщат всеки ден с редовни пътнически полети, но без багажа си, по данни на Дмитрий Горин от Асоциацията на руските туроператори, цитиран от ДПА. Багажът им се докарва в родината с товарни полети. Само за днес са предвидени 4 такива полета, съобщи на уебсайта си руското министерство на извънредните ситуации.


ДПА припомня, че президентът Владимир Путин нареди временно прекратяване на пътническите полети от Русия към Египет, след като руски пътнически самолет експлодира на 31 октомври над египетския Синайски полуостров малко след излитане от курорта Шарм ел Шейх. Загинаха всички намирали се на борда 224 души - седемчленният екипаж и 217 руски туристи, връщащи се от почивка. Забраната обаче не се отнася за полети от Египет към Русия. Путин нареди на правителството да осигури завръщането на всички почиващи руснаци обратно в родината.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed