19 Апр. 2024

Вие сте тук

Европейците пътуват най-вече с автомобил

02.07.2014

Въпреки че в Европа има повече от дузина топ дестинаци, които са на няколко часа път с автомобил или самолет,  повечето европейци избират да останат близо до дома си, когато пътуват. Това показват нови данни от статистическата служба на Европейския съюз Евростат.



По-голямата част, или 76%, от пътуванията на европейците са вътрешни и онези, които напускат собствената си страна и преминават границите, са склонни да посещават съседни или близки държави и дестинации.



Един от четирима европейци са пътували с цел почивка извън родната страна през 2012 г.,  като 85% от тях са останали в Европа, показват данните на статистиката. За тези, които са напуснали страната си, трите най-големи изходящи дестинации изненадващо се оказват Испания, Франция и Италия.



След Европа най-популярни дестинации за жителите на ЕС са били Азия (4.5%), Африка (4,1%), Северна Америка (3.8%) и Централна и Южна Америка (1,9%).



Хората, които вече живеят в известни европейски ваканционни дестинации, също са по-склонни да си останат вкъщи.



Например, 92 процента от пътуванията, предприети от испанци и гърци, са в рамките на собствените им държави. От друга страна малките страни като Люксембург (97%) и Малта (60%) имат най-голям дял на пътувания в чужбина.



Като се има предвид големият дял на вътрешния пазар и сравнително кратките международни пътувания, не е изненадваща информацията, че автомобилът е  предпочитан начин на пътуване за европейците.



Шестдесет и пет процента от пътуванията, направени от жителите на ЕС през 2012 г., са именно с кола. За сравнение, 15% от пътуванията са предприети със самолет, 12% са били с влак, а 6% - с автобус.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed