19 Апр. 2024

Вие сте тук

Европейците поставят нов рекорд в круизните ваканции

24.04.2016

6,6 млн. са почивали по вода през 2015 г. 

 

Пазарът на круиз ваканции в Европа е нараснал с 49  от 2008 г. насам, показват данни на Международната асоциация на круиз линиите.За периода 2004 - 2014 г. световната круиз индустрия изпреварва по популярност традиционните почивки на сушата с 20 на сто по данни на Световната организация по туризъм, съобщиха от Българско круиз общество.

 

Очакванията за текущата 2016 г. са за 24 млн. пасажера по целия свят. Карибските острови продължават да бъдат регионът с най-много круиз кораби - 33,7%. Следва ги Средиземно море - 18,7%, Европа /без Средиземно море/ - 11,7%, Азия - 9,2%, Австралия и Нова Зеландия - 6,1%, Аляска - 4,1%, Южна Америка - 2,7%, както и други дестинации - общо 13,8%.

 

В отговор на пазарното търсене - с ръст от 68 процента за целия свят за последните 10 години, през 2016 г. се въвеждат в експлоатация нови кораби.

 

Тенденциите занапред са за повече лукс на борда, по-бърза интернет свързаност, партньорство с повече разпознаваеми търговски марки в различни сфери от живота - храни и напитки, спа процедури и козметика, спорт, заведения, забавления и др.

 

Все повече кораби се превръщат в самата дестинация - от продукции в стил Бродуей до дизайнерски магазини, зип лайнинг, голф и блъскащи се колички. Друга тенденция е увеличаващият се брой нощувки в портове от маршрута, за да се даде възможност на пасажерите да се насладят и на нощния живот на сушата. Круизите добиват все по-голяма популярност като съвместна ваканция сред различните поколения от едно семейство, тъй като на борда има забавления за хора от всички възрастови групи.

 

По данни на Международната асоциация на круиз линиите пасажерите резервират избрания от тях круиз средно 200 дни преди датата на отплаване /над 6 месеца/. Най-голяма част от хората резервират круиз с продължителност 7 дни, а средният разход на човек на ден по време на круиза е 127 долара.


Българското круиз общество е неправителствена организация, подпомагаща информираността на българските пасажери, медии, туроператори и туристически агенции, за достиженията и текущото състояние на световната круиз индустрия.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed