29 Март 2024

Вие сте тук

Деца ще участват в разкопки в учебен музей във Варна

17.09.2013

Деца ще могат да правят разкопки, за да търсят ценности във възставеният учебен музей във Варна. Това дава възможност на всички деца да се докоснат до професията на археолога, каза днес директорът на Регионалния исторически музей /РИМ/ в града проф.Валентин Плетньов при официалното представяне на новото звено.

 

Създадената експозиция разглежда живота на хората през праисторическата епоха, бита на славяните и прабългарите. Изградени са праисторическо жилище, славянска полуземлянка и юрта. Показани са още облекла, предмети и сечива от различни епохи, които са копия на оригинални образци и могат да се използват от посетителите.

 

Варненският учебен музей е първият в страната, създаден през 1986 година, посочи Плетньов. Новата експозиция стана възможна чрез реализацията на мащабен проект, финансиран основно от Американския научен център-София и фондация "Америка за България". Във възстановяването на музея са инвестирани 52 677 долара. Още близо 70 хиляди лева, осигурени от РИМ, са вложени в ремонта и облагородяването на терена отпред, където са оформени и местата за археологически разкопки. Новият детски музей дава възможност за водене на учебни часове, както и за индивидуални посещения, допълни Плетньов. Ръководството на РИМ планира да привлече ученици и студенти за лятна доброволческа практика, като обучението им ще започне още през пролетта.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed