17 Апр. 2024

Вие сте тук

Десетки загинали в атентат на летището в Брюксел

22.03.2016

Най-малко 13 загинали и над 35 ранени има в резултат на взривовете, които поразиха залите за заминаващи пътници на летище "Завентем" в Брюксел, съобщи белгийската прокуратура. Един атентатор самоубиец се е взривил  в залата за заминаващи пътници. Службите гледат записите от метрото и летището, за да установят колко са били терористите. Предполага се, че вторият взрив на летището е дошъл от кола-бомба.

 

От българското външно министерство заявиха, че няма данни за убити или ранени българското външно министерство.

Автобусите, трамваите и метрото напълно спряха в Брюксел след взривовате. Въведени бяха засилени мерки за сигурност в редица европейски градове след експлозиите.

 

 Белгийските власти повишиха степента на тревога от терористична заплаха до максималното й равнище. "В момента цялата ни мрежа е затворена", посочи операторът на обществения транспорт Ес Ти И Би (STIB) на сайта си в Туитър.


Международното летище в Брюксел-Завентем е затворено до утре сутринта 05:00 часа по Гринуич, посочи летището, а големите гари ще останат затворени до нова заповед.

 

Атентатите отекнаха навсякъде в Европа. Редица големи градове решиха да повишат с една степен мерките за сигурност по примера на полицейската префектура в Париж, която въведе още по-строги мерки на летищата, гарите и в обществения транспорт. Парижките гари остават отворени, но има засилено присъствие на полиция на Гар дьо нор (Северната гара), откъдето потеглят влаковете за Брюксел.


Железопътният оператор Евростар (Eurostar), който обслужва високоскоростната железница между Лондон и Брюксел, отмени всички влакове за днес след експлозиите, разтърсили белгийската столица.


Лондонското летище Гетуик също въведе засилени мерки за сигурност след експлозиите на международното летище в Брюксел, съобщи негов говорител. "Сигурността на пътниците и на служителите на Гетуик е абсолютен приоритет за летището. Поради ужасните инциденти в Брюксел, ние увеличихме присъствието на силите на реда и патрулите на летището", посочи говорител на Гетуик.


Франкфуртското летище, което също повиши мерките за сигурност, се подготвя да приеме полетите, отклонени от Брюксел след двете експлозии, станали тази сутрин на летището в белгийската столица. Първият полет е на Остриън еърлайнс(Austrian Airlines) и вече е насочен към Франкфурт, съобщи говорител на летището.

 

Повишени мерки за сигурност са въведени по летищата в Холандия заради експлозиите в Брюксел, а по границата с Белгия е засилен контролът, съобщи холандската антитерористична служба, цитирана от Франс прес.

 

И на пражкото международно летище "Вацлав Хавел" са въведени повишени мерки за сигурност във връзка с терористичните актове на летището в Брюксел, съобщи информационната служба на летището в Прага.


 

Отменени бяха и полетите от София за Брюксел, съобщиха от столичното летище.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed