24 Апр. 2024

Вие сте тук

Гърция върви към нов туристически рекорд

06.06.2016

"Касандрите", които предвиждаха драматичен спад на резервациите за Гърция заради бежанската криза и заради повишаването на данък добавена стойност, изглежда ще бъдат опровергани. Противно на техните очаквания тазгодишните резервации вървят към нов рекорд.


Големите германски туропертори регистрират растящо търсене на пакета за почивка в Гърция, като броят на резервациите дори надхвърля миналогодишните рекордни нива.


При "Томас Кук" Гърция тази година е третата популярна туристическа дестинация, а досегашният брой на резервациите "леко надхвърля миналогодишните нива", отбелязва компанията в писмено съобщение. По-популярни гръцки дестинации за клиентите на "Томас Кук" са островите Крит, Родос, Кос и Корфу.


При "Туи" Гърция тази година заема второ място в списъка на най-популярните дестинации. В него - почти традиционно, - Испания е на челно място, а Турция тази година е изместена на трета позиция. Според представителя по печата на компанията Аня Браун "резервациите се движат задоволително за Гърция и е налице тенденция ревервациите това лято да са на много добри нива в сравнение с миналата година. По-популярни дестаниции са гръцките острови".


Крит, като най-големия остров, си остава най-значимата дестинация за германските туристи. Добре вървят и резервациите за островите Родос и Корфу. Въпреки че Кос бе засегнат от бежанската криза, островът започва значително да се възстановява и да се доближава до почти нивата от миналото лято.


Задоволително вървят и резервациите в "Туи" по отношение на континентална Гърция и най-вече на Халкидики и западната част на Пелопонес.


Оптимистичните оценки за гръцкия туризъм се потвърждават и от представителя по печата на "Алтурс" Щефан Жушка, който пред Дойче веле каза: "по отношение на Гърция ние сме доволни, през последните три години страната отбелязва двуцифрен ръст в сравнение с предходната година. За тази година се очертават добри шансове да надминем чувствително резултата от миналото лято".


За поредна година островите Крит и Родос са първи сред предпочитанията на клиентите на "Алтурс". Търсенето за тези два острова "скочи до най-високи нива от момента, в който бе обнародван туристическият каталог миналия октомври", каза Жушка и добави, че въпреки първоначално ограниченото търсене "остров Кос е започнал да набира скорост през последните седмици, като търсенето там също е надхвърлило нивата от миналата година".


Според представителя на компанията бежанската криза вероятно е изиграла някаква роля от миналата есен, когато този въпрос беше най-актуален. Все пак тази криза изглежда не влияе на германците, що се отнася до избора на мястото им за почивка.
Противно на това обаче роля на катализатор тази година изиграха събитията в Турция и най-вече страхът от нови терористични атаки. Тези фактори тази година карат мнозина туристи масово да обръщат гръб на Турция. Това е от полза за Гърция, но най-печеливша от този развой на нещата изглежда е Испания, която тази година се очаква да бъде залята от туристи.


Значителен ръст на резервациите отчитат и в Португалия, а също и в България.


Колкото до вдигнатото ДДС, представители на големите германски туристически компании са единодушни, че не се очаква повишената ставка на налога да повлияе на резервациите поради факта, че договорите са сключени от миналата година и няма промяна в цените на пакетите за почивка.


Компанията "Алтурс" е свързана с Гърция от 1974 г., а във вихъра на гръцката криза през 2012 г. рекламната й кампания бе оглавена от нейния създател и сегашен мениджър Вили Ферхофен, който в множеството си изказвания в социалните мрежи и по радиотелевизионните канали призоваваше германците да подкрепят гръцкия туризъм.

 

Източник: Deutsche Welle

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed