26 Апр. 2024

Вие сте тук

Гръцки хотелиери доволни от отварянето на Маказа

15.09.2013

Летният туристически сезон в района на Марония /Гърция/ ще се удължи до началото на октомври след откриването на ГКПП- Маказа. Това смятат гръцки хотелиери, цитирани от БТА. Около 30% от летовниците в региона са български туристи, като след отварянето на новия пункт се очаква през следващата година значително увеличение на туристическия поток от България.

От това лято  български и гръцки хотелиери  вече предлагат съвместен продукт - почивка в Златоград и Марония.

Жителите в района на Комотини са щастливи от отварянето на пункта, тъй като се надяват, че ще спечелят повече клиенти, коментира Мелахрини Мартиду, главен редактор на Хронос Медиа Груп в областния център Комотини. Според Мартиду в тази област не се говори толкова за кризата, която засяга повече големите градове и държавните служители. Основен поминък в региона са риболов, селско стопанство и туризъм. Пристанището в Марония изкарва 2.5-5 тона риба дневно, а възможностите за индивидуален риболов привличат допълнително български туристи.

Популярният зехтин от Марония също е превърнат в туристическа реклама. Ваканционният бизнес в Марония се допълва от маршрути за културно-исторически туризъм, показващи антични археологически обекти. С отварянето на ГКПП- Маказа на българските и румънски туристи се спестява 170 км от пътя към плажовете в района. , посочва Никос Динас. През последните години се наблюдава ръст и на румънските ваканционни групи, които предпочитат морските курорти в Северна Гърция.

Българските туристи са добри клиенти, не създават проблеми, имат приятелско отношение и харчат в желанието си да прекарат добре, обясняват местни хотелиери.


Управителят на Етнографския ареален комплекс в Златоград Александър Митушев прогнозира, че откриването на новия граничен пункт ще доведе повече гръцки туристи в родопски град. Хотелиери от Марония и Златоград разработват общи продукти, съчетавайки възможностите за летен туризъм по гръцките плажове и планинска ваканция със СПА програми на север от границата.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed