03 Май 2024

Вие сте тук

Готвачи от 50 държави на кулинарна надпревара в Ерфурт

08.10.2012

Готвачи и сладкари от 50 държави в света се събраха в германския град Ерфурт за своеобразната кулинарна олимпиада. Престижното кулинарно състезание се организира на всеки четири години от началото на 20-ти век.  

 

Както съобщи агенция ДПА, всеки отбор включва четирима състезатели, водени от шеф-готвач. Общият брой на кулинарите, които си дадоха среща в Ерфурт, е близо 1600. Те се състезават в няколко дисциплини, започвайки с приготвяне на студени и топли предястия и приключвайки с художествено аранжиране на ястията. Освен именити шефове участват и начинаещи кулинари. Отделна категория са военните готвачи.

 

През 2008 год., когато бе проведена предишната Олимпиада, златото бе завоювано от екипа на Норвегия, а среброто остана за домакините. Най-добрите армейски готвачи бяха от Швейцария. Каква ще е класацията тази година, ще стане ясно на 10 октомври.

 

По време на кулинарната олимпиада обикновено се използват 9,3 хил. комплекта прибори за хранене, около 10 хил. чинии и 12 хил. салфетки.

 

За приготвянето на ястията се използва около един тон месо, 1,2 тона риба, 20 хил. яйца, 5 тона зеленчуци и 700 кг картофи. Освен това в работа влизат 150 кг захар и 100 кг сол.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed