29 Март 2024

Вие сте тук

Готвачи, бармани и сервитьори ще са сред най-търсените професии догодина

25.06.2015

Специалистите по информационни и комуникационни технологии и барманите, готвачите и сервитьорите ще бъдат най-търсени на пазара на труда през следващата една година.  Такъв е изводът на национално представително проучване на Агенцията по заетостта, направено през май тази година. Проучването беше представено днес в социалното министерство. 


За висшисти се очакват да бъдат разкрити 25 675 места, като най-търсени освен IT специалистите, ще бъдат стопански и административни специалисти, преподаватели и специалисти по природни и технически науки. За преподаватели местата се очаква да бъдат 2 195.


За хората със средно професионално образование най-голямо ще е търсенето в сферата на заетите с услугите - бармани, сервитьори и готвачи. Очаква се да бъдат разкрити около 19 000 работни места, ще се търсят и хора в областта на производството на храни, облекло, дървени изделия и водачи на моторни превозни средства. За хора без професионална квалификация най-търсени ще са продавачи, работници в селското, горското и рибното стопанство, добивната и преработващата промишленост и строителството.


Разкритите работни места за завършили средно образование с придобита квалификация се очаква да бъдат 71 727, за средно общо - 29 232 места, а 18 238 за основно и по-ниско образование или общо над 143 хиляди работни места се очаква да бъдат открити.


Изводите на изследването сочат, че незначителен дял (5,7%) от работодателите наемат персонал веднага след завършване на образованието. А когато го направят, установяват недостиг на знания и умения при 60% от хората със средно образование и при 36% от притежаващите висше образование.


Работодателите, които предвиждат разкриване на нови свободни работни места са 13, 3 на сто, като от тях едва 6 на сто биха наели персонал без квалификация и опит.


Най-предпочитаният начин за наемане на персонал е чрез препоръки или лични контакти, или чрез бюрата по труда.
Над 17% от предприятията са направили обучения на персонала си за сметка на работодателя. От работодателите 10,3% възнамеряват да направят обучения на служителите си, като в голямата си част те ще преминат вътрешнофирмени обучения.

 

Най-търсените обучения за придобиване на професионална квалификация са за оперативен счетоводител, охранител и помощник-възпитател.


Най-търсените обучение за придобиване на ключови компетентности са за обществени и граждански компетенции и дигитални компетенции.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed