18 Апр. 2024

Вие сте тук

Глоби от 10 хил лв заплашват хотели, които организират събития

10.07.2014

От 10 хил. лв глоба грозят хотелиери, които предлагат на крайни клиенти пакетни услуги., без да използват посредничеството на туроператори. Това следва от тълкуване на  разпоредбите на Закона за туризма, направено от Министерството на финансите.  

 

В официален отговор на запитване от туристическа агенция Сън Сприй Холидейз, Министерство на финансите дава предимство на туристическите агенции пред хотелиерите по повод на техния „спор” кой какво може да прави, съобщиха от туроператора.

 

Запитването е направено заради неизгодното положение на туроператорите спрямо хотелиерите. Причината е, че хотелът издава данъчна фактура с включен 9% ДДС, който фирма, организирала например семинар  с преспиване в хотела, може да си приспадне като данъчен кредит.

 

Ако бъде наета туристическа агенция за тази услуга, тя издава данъчна фактура, в която данъкът не се посочва на отделен ред или се калкулира 20% ДДС. В първия случай фирмата губи правото на приспадане на данъчен кредит, а във втория плаща с 11% повече. Очевидно за организиране на събития ще бъдат предпочетени услугите на хотелиера.

 

Това обаче противоречи на текстовете на закона, смятат във финансовото министерство. В отговора се цитира Законът за туризма, според който „Хотелиер” е лице, което може да предлага само услугата „настаняване”, докато „Туроператорът” предлага пакетните туристически услуги.

 

Съгласно същото становище  хотелиер, който предлага организиране на семинар, обучение или друга дейност, различна от „настаняване”, нарушава Закона за туризма, глобите за което тръгват  от 10 000 лв.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed